Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024

Území Nového Sedlce je jednou z nejvýznamnějších rozvojových ploch na okraji Prahy. Cílem města je, aby zde vznikla fungující čtvrť v souvislosti s plánovaným prodloužením tramvajové trati z Podbaby do Suchdola. To vyžaduje změnu územního plánu a koncepci, podle které se území bude dále rozvíjet.

Celý článek5. 10. 2023

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023

Městská část Praha 6 odmítla změnu územního plánu s tím, že po hlavním městě požaduje, aby vypracovalo podkladovou územní studii k plánovanému rozvoji Hradčanské. Podle městské části by mělo být jednoznačné, že v lokalitě má vzniknout odpovídající občanská vybavenost, dostatečné množství zeleně a veřejné instituce celoměstského významu. Shodli se na tom radní Prahy 6 na svém mimořádném jednání.

Celý článek17. 1. 2023

Plánovaná výstavba rezidenčního komplexu místo části bývalého průmyslového objektu Aritma ve Vokovicích získala klíčovou dohodu. Zástupci obyvatel Vokovic s městskou částí Praha 6 uzavřeli po několika letech jednání dohodu s investorem, společností Crestyl. Díky tomu se ve Vokovicích za striktně daných podmínek postaví bytové domy s komerčními prostory a ordinacemi a investor poskytne prostředky na výstavbu školky a chytrých dopravních řešení na území celých Vokovic.

Celý článek7. 12. 2022

Nesouhlasíme s Metropolitním plánem Prahy v jeho současné podobě, usnesli se dnes zastupitelé Prahy 6 na svém zasedání. Městské části vadí, že Metropolitní plán nezohledňuje naprostou většinu jejích zásadních připomínek. O revizi tohoto strategického dokumentu chce s jeho zpracovatelem – Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy – znovu jednat.

Celý článek30. 6. 2022
Nedostatek veřejných toalet v Praze 6 šestková radnice i letos řeší dohodou s provozovateli restaurací. Pokud kolemjdoucím umožní zdarma návštěvu toalety ve svém podniku, získají významnou slevu ze záboru za předzahrádku.
Celý článek2. 5. 2022

Světový den vody, který připadá na 22. března, oslavila Praha 6 stylově. Pět historických vodních pump, které dosud stály bez užitku ve veřejném prostoru, po renovaci znovu slouží svému účelu. Vodu mohou kolemjdoucí využít k opláchnutí, ale třeba i k zalévání.

Celý článek22. 3. 2022

Výstavbu v okolí Džbánu nechceme, takový signál svým dnešním usnesením vysílá Rada městské části Praha 6. Hlavní město by podle radních Prahy 6 mělo ukončit projednávání změny územního plánu v okolí koupaliště Džbán a současně získat do vlastnictví všechny klíčové pozemky v lokalitě. Praha 6 je připravena areál Džbánu ve spolupráci s hlavním městem revitalizovat.

Celý článek7. 2. 2022

Praha 6 připravuje výstavbu nové léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Ruzyni. Její budoucí podoba vzešla z architektonické soutěže. Na vítězném návrhu, za nímž stojí ateliéry Lennox architekti a Rangherka 5, se na doporučení porotců usnesla rada městské části.

Celý článek27. 1. 2022

Industriální objekty sochaře Čestmíra Sušky – tedy Rozhledna a Kavárna Šiška, které od loňského podzimu zdobí Ladronku – by se mohly brzy stát trvalou součástí místního parku. V on-line anketě se veřejnost k zachování obou dominant Ladronky přiklonila 60 % platných hlasů. O tom, zda Praha 6 díla odkoupí, aby zde zůstala natrvalo, rozhodnou radní městské části.

Celý článek19. 8. 2021

Od 30. dubna do 31. května mohou obyvatelé Prahy 6 hlasovat o realizaci nápadů v rámci participativního rozpočtu Nápad pro šestku. Lidé mohou vybírat z osmnácti projektů, které postoupily do závěrečného hlasování čtvrtého ročníku. Hlasování probíhá online.

Celý článek29. 4. 2021

Městská část Praha 6 připravuje společné memorandum s Hospodářskou komorou ČR ohledně koordinovaných změn v budování a správě elektronických komunikací. Cílem je zamezit nepřiměřeným zásahům do veřejného prostoru v důsledku nesystematického ukládání podzemních kabelových sítí. Praha 6 také poskytne svůj geoportál k oznamování jednotlivých projektů a jejich vzájemné koordinaci.

Celý článek30. 3. 2021

Hotovo, vyhodnoceno. Obyvatelé Prahy 6 se prostřednictvím on-line ankety definitivně vyjádřili k zachování laviček na veřejných místech v městské části. Ve zvolených 64 lokalitách, kde si lidé přejí možnost sezení ponechat, Praha 6 nainstaluje vlastní lavičky, kterými tak nahradí ty původní s reklamní plochou.  

Celý článek2. 2. 2021

Park Marie Terezie na pražských Hradčanech má novou dominantu: pomník Marie Terezie, který zde u příležitosti 280. výročí jejího převzetí vlády nad habsburskou říší slavnostně odhalili zástupci Prahy 6. Městská část také na svém webu spustila digitální vizualizaci pomníku, jde o první část nového projektu na podporu virtuálního turismu v Praze 6. Vznik sochy a její odhalení sledovali i potomci Marie Terezie hrabě a hraběnka Arco-Zinneberg a poslali občanům krátký vzkaz a pozdravy.

Celý článek20. 10. 2020

Městská část Praha 6 spustila vlastní geoportál: interaktivní mapu, která umožňuje snadnou orientaci na území šestky a poskytuje přehled místních veřejných služeb. Uživatelé geoportálu zde jednoduše vyhledají například nejbližší dětská hřiště, veřejné lavičky, školy a školky či aktuální rozmístění velkoobjemových kontejnerů.

Celý článek1. 10. 2020

Občané z Prahy 6 nebo spolky, společenství vlastníků a další právnické osoby mohou žádat až o deset tisíc korun na drobné projekty zlepšující životní prostředí. Formou peněžního daru jim radnice pomůže uskutečnit akci nebo projekt, na jejichž realizaci jim chybějí peníze.

Celý článek10. 6. 2020

Pozemky mezi železnicí a ulicí Milady Horákové na Hradčanech patří k nejcennějším nejen v Praze 6. Radnice už delší dobu počítá s tím, že budou zastavěné. Současná koalice tento plán potvrdila i ve svém programovém prohlášení. Zároveň si ale důsledně pohlídá, jak bude zdejší nová čtvrť vypadat.

Celý článek9. 6. 2020

Pomník panovnice Marie Terezie, který bude v září odhalen ve stejnojmenném parku u Prašného mostu, začíná nabírat reálné obrysy. Sochař Jan Kovářík v ateliéru dokončil model sochy. Stejně jako konečné dílo je přes pět metrů vysoký.

Celý článek25. 5. 2020

Velkou otázkou a zároveň výzvou pro Prahu 6 je ovlivnění konečné podoby nově vznikajícího městského subcentra na Veleslavíně. Hlavní město Praha zde realizuje jednu z klíčových stanic na prodloužené trase metra A – stanici Veleslavín – a to se všemi návaznými dopravními vazbami, v tomto případě jde zejména o vazbu na příměstskou železnici a městské i příměstské autobusové linky.

Celý článek22. 8. 2012

Stanovisko EIA k výstavbě nové vzletové a přistávací dráhy na letišti Praha Ruzyně vydané ministerstvem životního prostředí respektuje klíčové podmínky obyvatel okolních obcí. Především uzavření celého letiště v nočních hodinách je dobrou zprávou pro všechny, kteří žijí v pásmu nové paralelní dráhy a celé městské části. 

Celý článek31. 10. 2011

Účelem udělení „Ceny starostky“ za realizaci stavby je nalézt a ohodnotit nejkvalitnější novostavbu či rekonstrukci prezentující architektonickou kulturu Prahy 6. Návrhy na cenu starostky pro letošní ročník se týkají staveb, které byly realizovány a kolaudovány na území Městské části Praha 6 v rozmezí let 2009-2011. Nominaci může podat každý!

Celý článek31. 8. 2011

Radnice uspořádala anketu mezi obyvateli v okolí Puškinovo náměstí ohledně případného umístění sochy na náměstí. Na anketní otázky odpovědělo celkem 82 respondentů, z toho 54 respondentů využilo email, 17 respondentů anketní list a 11 respondentů SMS.

Celý článek13. 7. 2011

Budova Úřadu městské části Praha 6 si označení výjimečná rozhodně zaslouží. Po rekonstrukci je moderním administrativním komplexem pro 350 osob, který nabízí občanům otevřený způsob komunikace. Ať už jde o unikátní elektronickou úřední desku, nebo o řešení vstupní haly.

Celý článek8. 7. 2011

Ladronka završila hattrick nejvýznamnějších ocenění: Stavba roku 2006 (ocenění pro stavitele - Podzimek a synové s.r.o.), Best of Realty 2006 (ocenění pro investora - MČ Praha 6) a Grand Prix Obce architektů 2011 (ocenění pro ateliér Šafr a Hájek).

Celý článek19. 5. 2011

Vedle evidence památných stromů bychom rádi aktualizovali rovněž evidenci „pamětních stromů“, t.j. stromů, které byly vysazeny v dávné či nedávné minulosti u příležitosti významného výročí či události.

Celý článek17. 3. 2011

Konečně je jasno, jaký pomník bude připomínat významného elektrotechnika srbského původu narozeného v Chorvatsku Nikola Teslu ve stejnojmenném parku v Praze 6 – Dejvicích. Půjde o stylizovaný „výboj“ autorů Stefana Milkova a Jiřího Trojana, resp. elektrický výboj znamenající hybnou sílu a základní kámen Teslových vynálezů a jako nástroj jeho proslulých prezentací, kdy mu byly tehdejší veřejností přisuzovány až nadpřirozené schopnosti.

Celý článek24. 2. 2011

Vasileostrovský obvod ruského St. Petěrburgu se stal novým partnerem Prahy 6. Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali starosta Tomáš Chalupa a za ruskou stranu V. Omelnitskij, vedoucí administrace Vasileostrovského obvodu.

Celý článek26. 8. 2010

Pod více než stovkou cedulí s názvy ulic Prahy 6 přibudou letos nové informační tabulky. Lidé se díky nim dozvědí, po jakých historických osobnostech či událostech nesou ulice jména.

Celý článek21. 5. 2010

Dostavba silničního okruhu na severozápadě Prahy, budoucí podoba Vítězného náměstí nebo trasa metra do Ruzyně zajímaly nejvíce lidi z Prahy 6 a okolí, kteří se včera přišli podívat na prezentaci konceptu nového územního plánu.

Celý článek4. 12. 2009
Rušný pražský »Kulaťák« v Dejvicích může být za pár let klidnějším náměstím. Magistrát chce brzy začít stavět silnici, která napojí Evropskou třídu na tunelový komplex Blanka. Řidiči už při cestě od letiště nebudou muset projíždět přes Vítězné náměstí.
Celý článek28. 5. 2009
Sochy pěti lidských hlav, které se před několika dny záhadně objevily na několika místech Prahy, už mají svého autora. Šlo o autoportrét studentky posledního ročníku Vysoké školy umělecko-průmyslové, ateliéru sochařství v Praze Vlasty Elmerové.
Celý článek2. 7. 2008
Během víkendu se uskutečnila na náměstíčku v Praze 6 ojedinělá akce: radnice upořádala soutěž na výběr vhodného názvu prostoru – náměstíčka – mezi ulicemi Wuchterlova–Kafkova. Dosud se sešlo zhruba 250 návrhů.
Celý článek22. 6. 2008
V Praze 6 rozkvétá v těchto dnech více než 151.000 květin, z toho na Vítězném náměstí čtyřicet tisíc různobarevných tulipánů. V současné době se navíc zakládají čtyři nové záhony.
Celý článek23. 4. 2008
Pražská Státní technická knihovna (STK), která sídlí od roku 1935 v Klementinu, patří k nejstarším technickým knihovnám na světě. Knihovna, která disponuje více než 1,2 milionu svazků, se ale v budoucnu přejmenuje na Národní technickou knihovnu a přestěhuje se do nové budovy v Praze 6-Dejvicích. Od vzniku předchůdkyně dnešní STK uplyne 1. ledna 290 let.
Celý článek28. 12. 2007
Zatímco Národní knihovna je předmětem vášnivých sporů a její budoucí osud je přinejmenším nepříliš jistý, výstavba Národní technické knihovny (NTK) v režii developerské společnosti Sekyra Group postupuje rychle kupředu. Sekyra Group má ovšem v pražských Dejvicích nastartován ještě velkorysejší projekt: využití stávající proluky na Vítězném náměstí.
Celý článek6. 12. 2007
Jako obrovský betovnový pomník minulosti je často vnímán spartakiádní stadion na Strahově. Odborníci i politici se již od sametové revoluce v roce 1989 přou o to, co s ním dál. Nyní téma stadionu rozvířila radnice Prahy 6 – chce tu totiž Národní knihovnu.
Celý článek20. 10. 2007
Obvodní soud pro Prahu 6, který sídlí v budově šestkové radnice, čeká stěhování. Výpověď z těchto prostor dostal sice soud od úřadu již k 31. prosinci 2006, nedokázal však najít jiné vhodné prostory. Nyní je jisté, že od 1. listopadu budou prostory v budově radnice Prahy 6 vyklizeny.
Celý článek1. 8. 2007
Rektoři pražských technických škol spolu s ministryní školství Danou Kuchtovou a stavbaři dnes podepsali pamětní listinu, kterou uloží do stavby nové Národní technické knihovny, která vyrůstá na Flemingově náměstí v Praze 6.
Celý článek14. 6. 2007
Čtyři pražské stavby oslovily porotu letošní Grand Prix architektů. Líbila se například úprava zámeckého parku ve Ctěnicích nebo přestavba bytu v Hodkovičkách. A nejlepší pražská novostavba v posledním roce? Obchodní dům Šestka v Praze 6.
Celý článek17. 5. 2007
Sídliště Dědina se stane prvním komplexně rehabilitovaným územím v Praze 6! V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, bude nově řešena doprava v klidu, parkové plochy, vycházkové cesty a obchodní vybavenost.
Celý článek19. 10. 2005
Výstavba břevnovské radiály, součásti městského okruhu, je zatím ve stadiu variant. Přesto se již obyvatelé Břevnova bojí, kde a jak se bude stavět. Investorem stavby je město Praha, ale otázky radiály byly i hlavním tématem setkání občanů s představiteli radnice Prahy 6.
Celý článek27. 12. 2004