Z koupaliště Petynka místo odpočinku a rehabilitace

Zastupitelé dnes schválili pronájem a následně prodej koupaliště Petynka ve Střešovicích. „Pronájmem a následným prodejem chceme dosáhnout toho, aby bylo koupaliště provozováno efektivněji a aby byla zajištěna kompletní dostavba areálu,“ uvedl místostarosta Prahy 6 Jiří Fárek.
Hlavní foto

Důvody k prodeji vidí Fárek v chybějícím konsensu o budoucí podobě a využití areálu, ale také v tom, že Praha 6 není podnikatelský subjekt a nemá k realizaci tohoto záměru potřebné know-how.

“Praha 6 tak získá unikátní multifunkční komplex, neponese riziko ztrátového provozování areálu a komplex bude vybudován na náklady společnosti TERME 3000, která se specializuje na obdobné projekty,“ vyjmenovává výhody nové Petynky starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Domnívá se, že vznikem tohoto areálu bude na území Prahy 6 provozován jedinečný komplex volnočasových služeb, který zvýší atraktivitu městské části a vyhoví přáním jejích občanů.

Koupaliště Petynka tak od příštího roku čekají nevídané změny. Slovinská firma Terme 3000, která koupaliště kupuje, chce na Petynce vybudovat rehabilitační, sportovní a rekreační centrum k celoročnímu využití. Jeho součástí bude:

 Dětské koupaliště: 10 bazénů, cca 3.132 m2 atrakce pro děti
 Plavecký bazén – 25 m
 Divoké kanály se silným proudem – Crazy River
 Jeskynní akvárium s množstvím různých tropických ryb
 Kurzy potápění
 Ostrovy s botanickou zahradou
 Dva tobogány, vodopád, skokanská věž
 Masážní bazény, termální bazény
 Sluneční louka s venkovním koupalištěm
 Saunarium, Wellnes program, Whirpool program
 Restaurace, obchody
 Centrum estetické medicíny, péče pro zdravé tělo
 Tenisové kurty, hřiště pro beach volejbal
 234 parkovacích míst

„Nechceme stavět akvapark, ale zařízení, které bude sloužit především pro odpočinek a rehabilitaci,“ řekl o záměru společnosti Terme 3000 její generální ředitel Dusan Bencik, čerstvý držitel ocenění Čestný občan slovinského města Moravské Toplice za rozvoj lázeňství ve městě. „Kromě stávajících budov přistavíme wellness centrum s termálním bazénem a centrem krásy. V areálu bude také prosklená hala s krytým bazénem spojeným s venkovním koupalištěm. Důraz klademe na dětská hřiště a sportoviště určená také k pořádání závodů,“ doplnil Bencik.

Areál koupaliště, který v současnosti spravuje akciová společnost Sneo, jejímž vlastníkem je Praha 6, už několik let vykazuje ztrátu zhruba 6 miliónů korun ročně. Pokud ještě kontrakt schválí valná hromada společnosti Sneo, Terme 3000 by mohla začít stavět už příští rok a vše by mohlo být hotové v roce 2009 nebo 2010. Po dobu pronájmu Petynky bude Terme 3000 platit ročně 113 tisíc korun, při prodeji pak za Petynku získá Sneo 110 milionů korun. Terme hodlá investovat do výstavby areálu 487 milionů.

Terme 3000 - odnož jedné z největších obchodních společností na Slovinsku společnosti SAVA Group. Společně se čtyřmi dalšími středisky tvoří síť „Panonských lázní“. Ve svém portfoliu má Terme 3000 z padesáti procent i podíly v různých společnostech a finančních institucích.

SAVA Group - mezinárodní obchodní společnost. Ve dvacátých letech výroba kaučuku (gumy), dnes největší obchodní společnost na Slovinsku s 3.547 zaměstnanci. Hlavní oblasti činnosti: výroba gumy, turismus, reality, energetika, finance.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024