Po evakuaci se obyvatelé domu ve Václavkově ulici vrátili

Hasiči dnes těsně před polednem evakuovali dům ve Václavkově ulici. Ve zdech domu obyvatelé domu zpozorovali asi půlcentimetrové praskliny. Domů se vrátili kolem půl druhé, po rozhodnutí statika, že objekt není nebezpečný.
Hlavní foto

Aktuální informace k situaci v domě v ul. Václavkova, Praha 6-Dejvice (21.10. v 16:30 hod.)

Dne 21.10.2009 ve 12-13 hod. bylo svoláno šetření po nahlášení havarijní situace v domě. Byly zjištěny nové trhliny, zejména ve dvorní fasádě a schodišťových konstrukcích. Trhliny se objevily cca v průběhu 24 hod.

Stavební úřad Prahy 6 proto nařídil vlastníkovi domu okamžité zabezpečovací práce, které musí realizovat ve lhůtě do 3 dnů:

a) výdřevu podporující schodiště
b) osazení a sledování pásků, s jejichž pomocí se zjistí, zda trhliny v domě jsou aktivní či nikoliv
c) informace o případných pokračujících destrukcích je třeba předat bez prodlení

V domě byla vyvěšena informace pro obyvatele. Vyklizení objektu od uživatelů nepovažují účastníci prohlídky za nezbytné.


Nájemníci objevili čtyř až pěti milimetrové praskliny v obvodové zdi na schodišti domu, stojícího nedaleko dejvického vlakového nádraží. Hasiči čtyři ihned vyvedli, dva nemohoucí lidi, kteří dům nemohli opustit, hlídali uvnitř.

Přivolaný městský statik změřil, zda se praskliny nezvětšují, a když shledal, že objektu nehrozí vážné nebezpečí, lidé se mohli vrátit.

"Klesla nosná zeď, pravděpodobně vlivem narušení svodu dešťové vody. Není to maličkost, ale také to není nebezpečné. Vylučuji, že praskliny vznikly kvůli pracím na tunelu Blanka," řekl městský statik Petr Macháně.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024