Nová technická knihovna už roste

Rektoři pražských technických škol spolu s ministryní školství Danou Kuchtovou a stavbaři dnes podepsali pamětní listinu, kterou uloží do stavby nové Národní technické knihovny, která vyrůstá na Flemingově náměstí v Praze 6.
Hlavní foto

Stavba má být hotova na konci roku 2008 a do plného provozu má být uvedena o prázdninách roku 2009. Zatím je vidět první podlaží. Do budovy přestěhují své knihovní fondy technické vysoké školy a část knih přijde z Klementina, odkud se vystěhuje Státní technická knihovna. Své místo najde v budově okrouhlého tvaru i městská knihovna šestého pražského obvodu, která dosud sídlila v ulici Čs. armády v nevyhovujících prostorách.
"Bude to stavba tohoto tisíciletí, začátek nových Dejvic," uvedl na slavnosti starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Připomenul, že jeho městská část se stane místem hned dvou velkých knihoven. Zároveň Chalupa zmínil, že výstavba této knihovny jen podrhuje vnímání městské části jako universitní a vysokoškolské části hlavního města. Praha 6 je totiž sídlem pěti vysokých škol, které svou formou a obsahem spouutváří charakter městské části. Největší je areál Českého vysokého učení technického, kde na sedmi fakultách studuje více než 22 tisíc studentů.
"Je potěšitelné, že výstavbu knihovny tohoto významu považuje za svou prioritu i stát a proto její vznik stoprocentně financuje. Jde vlastně o první státní investici do veřejného sektoru," dodal Chalupa. 

Projekt Národní knihovny, která má vzniknout podle návrhu architekta Jana Kaplického na Letné, je zatím v počátcích a provázejí ho spory. Pamětní listinu Národní technické knihovny, kterou signovali také Chalupa a ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda, vloží stavbaři do parteru stavby s dalšími předměty charakterizujícími současnost. Jako schránka listiny bude sloužit patrona potrubní pošty, která od 30. let minulého století funguje v Klementinu.

Stavba přijde na 1,8 miliardy korun. Nová technická knihovna pojme víc než 1,7 milionu svazků. Kuchtová upozornila na možné problémy s financování stavby v souvislosti s rozpočtovými škrty, zástupce banky, která investici jistí, však konstatoval, že financování projektu lze upravit tak, aby byl dokončen v původním termínu. Dosud není vyřešen právní vztah jednotlivých knihoven, které mají v budově sídlit. Původně se počítalo se založením veřejné výzkumné společnosti, to však nový zákon upravující tento druh společností nedovoluje. Rektoři doufají, že se problém podaří vyřešit. Případně mezi sebou všechny subjekty podílející se na provozu knihovny uzavřou smlouvy.

Nejžádanější tituly budou volně přístupné přímo na místě, a to v počtu půl milionu svazků. V knihovně budou uloženy i vysoce ceněné unikáty technické literatury. Zřejmě nejvzácnější kus Mechanika Hannse Holtzhammera z roku 1603 obsahuje německy, latinsky a řecky psané studijní poznámky a 134 obrázků strojů, kladek, rumpálů a důlních strojů. Nejstarší knihou, která najde nový domov v Praze 6, bude dílo Albrechta Dürera vytištěné v Norimberku roku 1525. Zájemci v knihovně naleznou také díla Keplerova, Newtonova a Pascalova.

Nová technická knihovna bude studentům, pedagogům, výzkumníkům a široké technické veřejnosti zprostředkovávat i aktuální vědecké informace. Již dnes státní technická knihovna zpřístupňuje svým uživatelům na tisíce dokumentů prostřednictvím internetu.

Budova bude mít šest nadzemních podlaží, která budou určena pro veřejné prostory knihovny a její administrativní zázemí, a tři podzemní podlaží s parkovištěm a depozitářem knih. Nadzemní patra budou až po střechu budovy prostoupena ústředním atriem. Při proskleném obvodu budovy a také kolem atria budou soustředěny studovny s vysokými nároky na světlo. V dalších částech knihovny pak budou stát regály s volným výběrem knih a časopisů a studovny s počítači. Knihovna nabídne téměř 1300 čtenářských míst ve více než 50 učebnách a studovnách. K dispozici zde bude 400 osobních počítačů s připojením na internet a v celé budově bude i funkční bezdrátové připojení.

Autorem architektonického návrhu knihovny je ateliér Projektil Architekti. Výběrové řízení na výstavbu a financování budovy vyhrála skupina Sekyra Group. Firma zabezpečuje nejen potřebné investice, ale také výstavbu, inženýrskou činnost, dokumentaci a technický dozor. Financování stavby je zajištěno formou dlouhodobého úvěru se splatností do roku 2014, který poskytne konsorcium Dexia Kommunalkredit Czech Republic a Česká spořitelna. Stavba byla zahájena loni v říjnu a základová betonová deska budovy byla položena počátkem roku letošního.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024