Na Puškinově náměstí by mohla stát socha básníka

Bude na Puškinově náměstí stát socha ruského romantického básníka a dramatika A. S. Puškina? Bude záležet především na tom, co o tom soudí lidé žijící v bezprostředním okolí.

Hlavní foto

„Ruská kulturní nadace nabídla Praze 6 sochu ruského renesančního básníka Puškina. Zároveň požádala o umístění této sochy na Puškinově náměstí v Bubenči. Vzhledem k tomu, že umístění sochy je situováno do okolí bydliště stovek lidí, považujeme za svou povinnost se napřed zeptat rezidentů, zda vůbec s tímto plánem souhlasí. A teprve podle jejich odpovědí zformulujeme naše stanovisko jako odpověď ruské straně,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Tajemník radnice Jan Holický dodává: "Snažíme se co nejvíce, aby se občané mohli podílet na podobě městské části. A nedávný mezinárodní průzkum o suburbanizaci a zapojení veřejnosti do rozhodování o rozvoji města ukázal, že v Praze 6 se lidé o své okolí zajímají. Více než třetina občanů se aktivně zajímá o územní plán. I proto je naší snahou systematicky získávat zpětnou vazbu od občanů, ať už formou anket, vyhodnocováním tzv. zelené linky či setkáváním s občany."

Podle návrhu má být socha tři metry vysoká a z bronzu. Na anketním letáku, který občané v okolí Puškinova náměstí dostávají od dnešního dne do schránek, je vyobrazena navrhovaná podoba sochy i zakreslené plánované umístění. Svůj názor mohou lidé vyjádřit odevzdáním letáku s odpověďmi přímo na radnici. Je možné ale také odpovídat z pohodlí domova formou emailové či sms zprávy. 

Autorem návrhu sochy A. S. Puškina, která by měla být umístěna na náměstí v Praze 6, je gruzínský sochař Georgy Frangulyan. Mezi jeho dosud realizovaná díla patří např. bronzová jezdecká socha Petra Velikého v Petrohradu, socha A. S. Puškina v Bruselu nebo Gondola v Benátkách.

Otázky, které položila radnice občanům bydlícím v okolí Puškinova náměstí:

1)         Považuje území Puškinova náměstí za vhodnou lokalitu k umístění 
nějakého uměleckého díla, např. sochy?

2)         Považujete navrženou podobu sochy A.S. Puškina za přijatelnou a akceptovatelnou?

Odpovědi lze zaslat buď na emailovou adresu puskin@praha6.cz nebo formou SMS zprávy ve formátu P6(mezera)vlastní text na tel. číslo  220 189 111. Samozřejmě je možné napsat své odpovědi i na zadní stranu tohoto anketního formuláře a odevzdat ho ve Dvoraně (přízemí) Úřadu městské části.

Uzávěrka ankety je ve středu 29.6.2011.

Diskuse na FB

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024