Nová Ruzyně: byty, kampus i náměstí

V Ruzyni v Praze 6 vznikne úplně nová čtvrť. Radnice šesté městské části totiž plánuje, že upraví pozemky, kde jsou v současné době zejména sklady – postaví tady byty, studentský kampus a nové náměstí.

Praha získá první studentský kampus
Studenti by se mohli za pár let dočkat vůbec prvního kampusu v Praze. Od vysokoškolských kolejí by se lišil především tím, že by zde studenti měli po ruce všechny služby – knihovnu, obchody, restaurace, sportoviště.

V nový studentský kampus by se měly proměnit sklady v Ruzyni. O změnu územního plánu na rozlehlém pozemku mezi ulicemi Drnovská, U Prioru, Vlastina a U Silnice usiluje radnice Prahy 6.
„Jedná se o velmi nevzhledné území, které doslova trčí uprostřed dvou obydlených oblastí, kde stojí rodinné domy,“ uvedl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Do prvního pražského kampusu by se vešlo několik tisíc studentů. Stál by na místě, kde 17. listopadu 1939 nacisté zastřelili studenty a další české vlastence, kteří protestovali proti jednorázovému uzavření vysokých škol.

Radní Prahy 6 již minulý týden schválili návrh na změnu územního plánu, který by výstavbu kampusu umožnil. Nyní čeká na vyjádření zastupitelstva Prahy 6.
„Pokud jej schválí, půjde návrh na změnu k projednání na magistrát,“ vysvětluje Chalupa.

Myšlenku výstavby studentského kampusu, který by zahrnoval ubytování, sportoviště a zázemí pro studenty, podporuje rektor ČVUT Václav Havlíček. Právě studenti ČVUT by mohli být těmi, kteří by se do nových kolejí nastěhovali jako první.
„Pokud se najde investor, který stavbu zaplatí, pak jsem pro. My to ale rozhodně nebudeme. Na to, abychom takovou stavbu financovali, prostě nemáme,“ řekl Havlíček.

Na nevzhledných pozemcích vyroste nová čtvrť
Záměr už posvětili radní a v pátek ho projednají zastupitelé. Do konce roku bude vyhlášena urbanistická soutěž a do tří let by měl být hotový projekt. Rozsáhlý pozemek patří ministerstvu obrany, bývalému nakladatelství Naše vojsko a několika soukromým firmám, které tu provozují sklady.
„Pokud k našemu záměru dojde, jsem pevně přesvědčen, že vlastníci budou s výstavbou souhlasit. A to jednoduše proto, že se jim to vyplatí,“ je přesvědčen starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

První studentský kampus...
Studentský kampus, který bude první v Praze, se podle plánů radnice objeví na západním okraji pozemků směrem do ulice Drnovská.
„Koleje na Strahově jsou nevyhovující a jediné, co se s nimi dá dělat, je zbourat je. Studenti by se přesunuli právě sem,“ řekl Chalupa.

Nápad na vytvoření nového bydlení pro studenty podporuje i rektor ČVUT Václav Havlíček.
„Přestože ubytovací kapacita zhruba odpovídá potřebám, kvalita je špatná. Na výstavbu ale nemáme peníze, musel by ji zaplatit jiný investor,“ poznamenal Havlíček. Pokud by výstavba kampusu měla jít na účet ČVUT, studenti zůstanou na Strahově. Nyní je jich tam ubytováno zhruba pět tisíc. Nápad podporují i studenti.
„Vznik plnohodnotného kampusu rozhodně uvítám. Určitě bude lepší mít knihovnu, bazén, obchody a hospody na jednom místě, než jet do bazénu do Hostivaře, do knihovny k Vltavě a při každé návštěvě hypermarketu sedat na autobus,“ řekl student Robert Hanes.

... a bydlení pro 18 tisíc lidí
Radnice Prahy 6 chce, aby vedle studentských kolejí v Ruzyni vznikly bytové domy, síť obchodů a nové náměstí.
„Každá čtvrť v Praze 6 má své centrum, tady není nic. Proto chceme náměstí,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa.

Podle předběžné studie, kterou si radnice nechala vypracovat, by na novém území mohlo najít domov patnáct až osmnáct tisíc lidí.
„To je nejvyšší možný počet. Zřejmě jich ale bude méně,“ dodal starosta. Problémy by neměly být ani s dopravou. V západní části pozemku je totiž plánována nová stanice prodloužené trasy metra A Dědina. Z Evropské ulice bude v docházkové vzdálenosti tramvaj a nadále sem budou jezdit i autobusy MHD.

Jak se změní Ruzyně
Stavět se bude na pozemku mezi ulicemi Drnovská, U Prioru, U Silnice a Vlastina.
Východní okraj bude sloužit k výstavbě bytů, obchodů a kanceláří.
Uprostřed by mělo vzniknout nové náměstí, které se stane centrem nové čtvrti.
V západní části se objeví kampus a památník studentům, kteří tu byli v roce 1939 zastřeleni.
Vysokoškolský kampus bude první, který v Praze vznikne. Vejde se do něj několik tisíc studentů.
V nové čtvrti bude stanice metra A Dědina a bude možné sem přijet tramvají i autobusem.
Do konce roku bude vyhlášena urbanistická soutěž, projekt by měl vzniknout do roku 2010.
Do podoby nové čtvrti v Ruzyni budou moci mluvit i obyvatelé Prahy 6. Podněty mohou posílat na e-mailové adresy novaruzyne@praha6.cz  nebo starosta@praha6.cz.


(převzato z MF Dnes, autor. A. Berný)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024