Břevnovský kulaťák jde do rekonstrukce

Parčík na rohu ulic Skupova a Nad Kajetánkou se dočkal obnovy. Kromě sadových úprav a opravených cest dostane atraktivní herní prvky pro mládež. Práce začaly v červnu a potrvají deset týdnů.

Hlavní foto

Parčík místními přezdívaný břevnovský kulaťák se dlouhodobě nacházel v udržované, ale již zastaralé neperspektivní podobě. První iniciativa na využití jeho potenciálu vzešla od obyvatel, a to jako odhlasovaný a následně schválený projekt participativního Nápadu pro šestku v roce 2021. Praha 6 posléze ve shodě s navrhovatelkou nápadu rozhodla o doplnění projektu a celkové revitalizaci. S ohledem na blízkost tří základních škol byl park navržen k rekonstrukci s cílením především na děti 2. stupně (11–16 let), pro které se v blízkém okolí nenachází žádný vhodný prostor pro trávení volného času. Park bude odrážet potřeby a životní styl dětí v tomto věku a nabídne možnosti zábavy v podobě basketbalového koše, lezecké stěny, sestavy workoutových a parkourových prvků nebo prostoru pro odpočinek či přípravu na vyučování.  Povaha mobiliáře přitom nevylučuje, aby park využívaly i mladší či starší ročníky návštěvníků.
Stavební práce mimo jiné zahrnou vybudování nových pěších komunikací z betonové dlažby, park doplní květináče, odpadkový koš a další prvky typového mobiliáře.  V rámci bouracích prací budou odstraněny stávající konstrukce a nevyhovující prvky, budou pokáceny některé neperspektivní a dožilé, stromy, keře a náletové dřeviny. Následně dojde k vysazení nových stromů, keřů a trvalkových ploch, stávající trávníky budou revitalizovány.

Související články

Neutěšený stav Hradčanského rozhraní je desítky let ostudou Prahy 6. Lepší budoucnost nyní Praha 6 společně s investorem hledá v participaci.  Pro nalezení vize rozvoje lokality Hradčanského rozhraní byla navržena metoda tzv. testovacího plánování.

Celý článek9. 5. 2024