Výsledek on-line ankety: Hlasující souhlasí se zachováním „Šišky“ na Ladronce

Industriální objekty sochaře Čestmíra Sušky – tedy Rozhledna a Kavárna Šiška, které od loňského podzimu zdobí Ladronku – by se mohly brzy stát trvalou součástí místního parku. V on-line anketě se veřejnost k zachování obou dominant Ladronky přiklonila 60 % platných hlasů. O tom, zda Praha 6 díla odkoupí, aby zde zůstala natrvalo, rozhodnou radní městské části.

Hlavní foto

Hlasování proběhlo od 26. července do 15. srpna elektronicky přes Geoportál Prahy 6. Při vyhodnocení výsledků ankety bylo nalezeno větší množství hlasů, které dorazily za velmi krátký časový úsek. Pro zachování férovosti ankety proto bylo nutné vyřadit všechny tyto zjevně duplicitní hlasy, a to jak v bloku pro „ano“, tak i v bloku pro „ne“. Celkem se tak v anketě sešlo 789 platných hlasů. Nadpoloviční většina z nich – konkrétně 60 % – se nakonec vyslovila pro zachování objektů na Ladronce.

„Chtěl bych poděkovat za účast v anketě všem poctivě hlasujícím respondentům. I po vyřazení duplicitních hlasů se ukázalo, že anketa vzbudila zájem a z hlasování přes Geoportál Prahy 6 se pro občany naší městské části stává příjemná a užitečná tradice,“ říká Jakub Stárek, místostarosta Prahy 6 pro územní rozvoj a veřejný prostor. „Měli jsme za to, že u ankety s tímto tématem není zapotřebí hlasující limitovat přísnými pravidly pro ověření jejich hlasu. Bohužel to někteří účastníci nechtěli respektovat, což mne mrzí. Anketu tak není možné brát za jednoznačně průkazný výsledek. V tomto smyslu budu informovat i radní na jednání o tom, zda městská část obě díla odkoupí,“ doplňuje místostarosta Stárek s tím, že do budoucna budou zavedena opatření pro minimalizaci rizika neférového hlasování.    

Už při loňské instalaci Rozhledny a Kavárny Šiška městská část Praha 6 avizovala, že v dalším rozhodování zohlední i reakce místních obyvatel a návštěvníků. Obě instalace, které jejich autor Čestmír Suška vyrobil z vysloužilých cisteren, se během krátké doby staly přirozenou součástí Ladronky a zajímavou atrakcí pro návštěvníky, jimž nabízí úchvatný výhled na břevnovskou pláň i originální možnost posezení. Před několika týdny se také staly objektem tanečně-akrobatického vystoupení pod vedením choreografky Elišky Brtnické. Díla jsou dohromady oceněna na částku 4,5 milionu korun (bez DPH). O jejich případném odkoupení bude jednat Rada městské části Praha 6 na svém jednání na podzim.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024