Rozkvetlé ulice lidi těší

V Praze 6 rozkvétá každoročně, už několik let, téměř dvě stě tisíc květin. Pomozte nám vybrat nejhezčí květinovou výzdobu.

Hlavní foto

ANKETA o nejhezčí květinovou výzdobu ZDE

Květinové záhony a i jiná květinová výzdoba k veřejným prostranstvím velkoměsta patří. Květiny svou barevností a mnohotvárností zpříjemní a zkrášlí každodenní pobyt ve městě a na veřejných prostranstvích a je potřeba je chápat jako součást vyspělé kultury městského prostředí.

“Zjistili jsme, že rozkvetlé ulice lidi těší. Proto jsme vytvořili celý květinový program, kterého se mohou zúčastnit i sami obyvatelé naší městské části. Chceme, aby květinami ožily například předzahrádky nebo okna do směřující na veřejná prostranství,“ říká starosta Chalupa.

Pověst Šestky: čistá a kvetoucí
Praha 6 bývá označována za „diplomatickou“, „rezidenční“ nebo „studentskou“. S ohledem na rozsáhlé a četné plochy parků, zelených pásů a dětských hřišť se jí ale právem říká, i „zelená“.  Na tento přídomek je radnice již léta pyšná. Koneckonců, ročně náklady na péči o veřejnou zeleň a čistotu převyšují částku jednoho sta milionu korun.

„Nepochybně jde o oblast, ve které by se tolik peněz vynakládat nemuselo. Koneckonců, podívejme se všude kolem nás. Myslím, že opravdu jen stěží budeme hledat městskou část či město, kde by se tolik sekalo, zametalo, či  sázelo květin. Ale ruku na srdce, není to zrovna něco, na co jsme všichni hrdí, co nás těší, o čem si lidé vyprávějí? Není to něco, čím se v dobrém lišíme od ostatních? Každý den mne zastavují lidé na ulici a říkají, jak nám tu čistotu, ty kytky, všichni závidějí. A nejlepší na tom, je, že to říkají s hrdostí. A já jsem hrdý s nimi. O to víc, že nemáme byť korunu dluhů,“ shrnuje pocity drtivé většiny obyvatel Prahy 6 její starosta Tomáš Chalupa.

Ví, o čem mluví. Po stránce péče o čistotu a zeleň patří Praha 6 k dlouhodobě nejlepší pražské městské části. Přitom udržuje zelené plochy o celkové výměře téměř 200 hektarů: na nich se kromě parků nachází také 121 dětských hřišť, 16 sportovních ploch a 118 pískovišť.

Průběžné úklidy chodníků a zeleně na Šestce začínají v podstatě ihned poté, co v jednotlivých ulicích skončí velký jarní úklid. „O všechna prostranství se snažíme pečovat a zachovávat je ve stavu, který umožňuje lidem jejich neomezenou návštěvu,“ potvrzuje v této souvislosti místostarosta Jan Záruba.

Lokální MMSing, s jehož pomocí mohou lidé přes MMS v mobilu radnici upozorňovat na aktuální nepořádek v ulicích, květinový program, díky němuž je prakticky na každém volném prostranství záhon s kvetoucími rostlinami, podzemní kontejnery, finanční dotace pro obyvatele, kteří si do svých oken, vedoucích do veřejného prostranství postaví truhlík s květinou, boxy na papírky pro žvýkačky i pytlíky na psí exkrementy. To je jen hrubý výčet toho, co radnice za uplynulé čtyři roky v této oblasti dokázala. Na pomoc při úklidech si radnice zve i nezaměstnané, osoby odsouzené k alternativním trestům v podobě obecně prospěšných prací a bezdomovce. Úspěchy slaví i v projektu Stop graffiti, díky němuž rapidně klesl v této části Prahy počet posprejovaných míst.

Vize, jak mít „svou“ Šestku ještě čistší a krásnější však vedení radnice neopouští. Právě v těchto dnech spouští místostarosta Jan Záruba další projekt, díky němuž dostane každý úklidový vůz a časem i metař zařízení GPS. „Díky němu budou moci naši kontroloři schopni v podstatě v přímém přenosu zjistit, kde se kdo pohybuje: zda uklízí, či sedí na lavičce, nebo ještě hůř, v hospodě.“

Co dělá radnice pro čistou Šestku?
- Stop graffiti – úspěšný program proti sprejerům
- Tady jsme doma – kampaň proti žvýkačkám, psím exkrementům a dalším nešvarům na chodnících
- Lokální MMSing – služba zasílání průkazných MMS o nepořádku
- Květinové granty

Související články