Cukrovarnická ulice opravena

Ulice Cukrovarnická ve Střešovicích je letos už devatenáctou opravenou ulicí a od zahájení chodníkového programu už pětasedmdesátou, kterou předala radnice Prahy 6 do užívání občanům.

“Ulice byla zařazena k celkové opravě hned ze dvou důvodů. Prvním důvodem byl stav především chodníků, na kterých se podepsaly jak mnohačetné zásahy do inženýrských sítí, tak prorůstající kořeny stromů. Druhým důvodem bylo zklidnění provozu vozidel na této rovné a široké komunikaci,“ zdůvodnil rekonstrukci starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Ulice Cukrovarnická je dlouhá zhruba 1,2 km a spolu s ulicemi Patočkova, Střešovická nebo Na Ořechovce patří mezi nejvýznamnější dopravní tepny Střešovic.

Projektová příprava byla zahájena v roce 2005, avšak vzhledem k nutnosti provést rekonstrukci a opravy na inženýrských sítích mohla být samotná realizace zahájena až v letošním roce. Samotný návrh na zklidnění komunikace se odvíjel od již realizované ulice Na Ořechovce. Byly zde navrženy tři zpomalovací stavební prahy integrovanými s přechodem, tři přechody s přisvícením, prostor komunikace byl zúžen jak opticky vodorovným dopravním značením tak v místech přechodů fyzicky. Úsek komunikace (V průhledu - Pod vyhlídkou) byl zjednosměrněn.

Oprava komunikace byla zahájena od křižovatky s ulicí V průhledu a po etapách postupovala směrem ke křížení s ulicí Patočkova. Nejprve byly provedeny práce na inženýrských sítích, které zahrnovaly rekonstrukci vodovodu a opravy plynovodních řadů, poté bylo přistoupeno k opravě povrchů komunikace. Vozovka je obnovena asfaltová, povrchy chodníků jsou provedeny v betonové dlažbě v kombinaci barev přírodní a antracit. Náklady na celkovou opravu a zklidnění komunikace Cukrovarnické dosáhly výše 42 mil. Kč.


S blížícím se koncem roku se také uzavřel chodníkový program v lokalitě Baterie II, který zahrnul opravy chodníků v ulicích Voříškova, Brixiho, Dusíkova, Rejchova, Rybova a Myslivečkova. Kromě oprav povrchů zde bylo nutné zasahovat i do poškozených konstrukcí vozovek i chodníků. Celé území má nyní jednotný ráz, barevně oddělené vjezdové plochy a doplněné obrubníky. Za opravu všech šesti ulic zaplatila městská část 30 milionů korun.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024