Školka 22. století je nízkoenergetickou stavbou

I přes veškeré snahy radnice, která se snaží řešit dočasný babyboom co jí síly stačí, se ukazuje, že je potřeba víc. Městská část Praha 6 se proto rozhodla přistoupit ke stavbě nové školky.
Hlavní foto

Ta by měla vyrůst ve Velvarské ulici. Tam již jedna školka je, vedle ní vyroste ještě jedna. „Jde o zcela nový projekt, který chceme dokončit již ve druhém pololetí příštího roku,“ říká starosta Tomáš Chalupa. „Školka bude zajímavá z pohledu architektonického i ekonomického.“

„Jde o nízkoenergetickou stavbu, přičemž část její spotřebované energie bude pokryta z obnovitelných zdrojů,“ představuje starosta Chalupa zajímavosti stavby, kterou městská část nazvala Školka 22. století. Jde o první stavbu tohoto typu v České republice.

Na střeše budou umístěny solární kolektory, minimum využívaných ploch bude obráceno k severu a část budovy bude zapuštěna do terénu. To jsou některé přednosti školky, která kromě své šetrnosti k životnímu prostředí bude mít také originální housenkovitý tvar.

Moderně je pojato i zpracování zahrady, kde by měl a být řada netypických herních prvků pro rozvíjení fantazie dětí. „Školka bude pro sto dětí, které se rozmístí do čtyř oddělení,“ doplnil radní Jiří Balatka, který má na starosti školství.

Podle vedoucí technicko-investičního odboru radnice Olgy Volkové se ještě letos předpokládá zpracování prováděcí projektové dokumentace a zajištění stavebního povolení. V září 2010 by školka měla přivítat první děti. Náklady na realizaci stavby přesáhnou 40 milionů korun. Obě školky ve Velvarské by měly fungovat paralelně po dobu trvání babyboomu. Až opadne potřeba většího počtu míst, dřevěný objekt staré školky by měl být odstraněn. Prodejem části obecního pozemku by se Praze 6 vrátily investice do nové školky. „Dokud bude třeba, budou fungovat obě školky,“ ujišťuje radní Balatka.

Výstavbu dalších nových školek připravuje Praha 6 v roce 2010 na Bílé hoře a v roce 2011 v ul. Na Dračkách.

CHARAKTERISTIKA

AUTOR PROJEKTU
Ing.arch. Mgr. Rostislav Říha a kol.
RH-ARCH, s.r.o.
www.rh-arch.com

INVESTOR
Městská část Praha 6

REALIZACE
podzim 2009 - září 2010

CENA
cca 40 mil. Kč

INTIMITA A INSPIRACE
Základním východiskem návrhu je vytvoření intimního a inspirativního prostředí v horizontech dětské psychiky. Školka je navržena v souladu s normovými požadavky, její řešení bylo konzultováno mj. na hygienické stanici a její požadavky byly zapracovány do návrhu.

NÍZKOENERGETICKÝ STANDARD
Jak hmotový koncept (zapuštění objektů částečně do terénu, minimalizace ploch, obrácených k severu), tak stavebně architektonický detail (izolace, kolektory, zemní tepelný registr…) od počátku směřují k nízkoenergetickému standardu.

SOULAD S MODERNÍMI TRENDY PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOV
Návrh je založen na aplikaci konstruktivistické metodologie - aktivní učení se ("learning by doing"). Návrh vychází z prvků, používaných v ucelených "školkových systémech": Bright Horizons (The Creative Curicullum) a systém High Scope.

DESIGN
Jednoduchý a přehledný návrh, čitelný koncept v souladu s poznatky o dětské psychice.

ARCHITEKTURA
Pracuje s čitelnými vazbami (části objektu, zapuštěné do terénu, jsou materiálově těžké, pevné, hmotné a horizontální (beton), nadzemní podlaží je naopak lehké, pružné (dřevo), prohnutím se zachytává okolních hmot, volný roh visí a klesá vlastní tíhou, vykonzolované část hmoty je vyhnutá, vlastní silou napřažená do prázdna. Barevné detaily se z objektu propisují i do prvků parteru.

STAVEBNĚ ENERGETICKÁ KONCEPCE
Budova je navržena dle principů udržitelného stavění. Vstupní podlaží je navrženo ze železobetonu a je z velké části zapuštěno pod terén. Nad částí tohoto podlaží se nachází druhé podlaží školky, které je provedeno jako dřevostavba, zbytek střechy vstupního podlaží je využit jako zelená střecha. Aby byl zajištěn dostatečný přísun čerstvého vzduchu do jednotlivých místností, je navrženo nucené větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperací). Objekt bude rozdělen na více samostatně řízených zón dle charakteru provozu. Tím bude dosaženo kvalitního vnitřního prostředí a budou maximálně sníženy tepelné ztráty větráním. Na jižně orientované plochy světlíků na střeše tělocvičny budou umístěny solární kolektory- část plochy bude využita pro FV články, část pro kapalinové kolektory. Část energie na provoz budovy (ohřev TUV, elektrická energie) tak bude pokryta z obnovitelných zdrojů.

Budova je navržena jako nízkoenergetická – tzn. potřeba energie na provoz budovy je výrazně nižší než u běžných staveb splňujících současné legislativní požadavky. Obvodové konstrukce byly navrženy tak, aby minimálně splňovaly a spíše přesahovaly doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540.

VIDEO ZDE

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024