U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024

Praha 6 získala dotaci z Operačního programu Jan Amos Komenský na realizaci projekt Místní akční plán vzdělávání Praha 6 – IV. Díky tomu může pokračovat v podpoře mateřských, základních a základních uměleckých škol a dalších partnerů, nadále rozvíjet spolupráci všech aktérů, zajistit aktualizaci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území celého správního obvodu městské části Praha 6 a jeho vyhodnocení.

Celý článek1. 3. 2024

Historicky první Projektový den vznikl díky spolupráci ČVUT, Místního akčního plánu Praha 6 (MAP 6) a městské části Praha 6. Zhruba 500 žáků ze základních škol Prahy 6 tak mělo možnost navštívit 7 fakult a na vlastní kůži zažít to nejzajímavější, co studentům nabízejí. Měli tak možnost vidět například eFormuli či navštívit největší vodohalu a vysokonapěťovou halu.

Celý článek6. 2. 2024

V letošním školním roce přichází městská část Praha 6 s pilotním projektem „Běžný provoz MŠ v období letních prázdnin“. Hlavním cílem tohoto projektu je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi řeší, a to kam s dětmi, když nemám dovolenou a nemám dostatek finančních prostředků.

Celý článek24. 1. 2024

Důvodem je podle školských odborů a zapojených škol především nesouhlas s navrhovanými úspornými opatřeními na straně státního rozpočtu, která mohou vést ke snižování kvality vzdělávání a ve svém důsledku zásadně omezí možnost rozdělovat početné třídy do menších skupin v rámci výuky k tomu vhodných předmětů, primárně jazyků.

Celý článek23. 11. 2023

Vítězem 5. ročníku Poháru Věry Čáslavské, celoročního seriálu sportovních soutěží a turnajů pro děti ze škol a víceletých gymnázií z Prahy 6, se stali školáci ze Základní školy Věry Čáslavské. Do letošního ročníku se zapojilo celkem 21 škol a téměř 4500 soutěžících dětí.

Celý článek22. 6. 2023

Nadstandardně kvalitní školství v Praze 6 je mimo jiné zásluha výjimečných učitelů a učitelek, kteří se často věnují své práci nad rámec svých běžných povinností. Je milou tradicí, že ty nejlepší každoročně vedení městské části oceňuje a předává jim odměnu za kvalitně odvedenou práci. Ocenění Vynikající učitel letos převzalo osm vybraných pedagogů základních a mateřských škol.

Celý článek25. 4. 2023

Praha 6 se již v závěru loňského roku rozhodla pomoci rodinám v tíživé ekonomické a nabídla, že dětem a žákům, jejichž rodiče o to požádají, zaplatí školní stravování. Protože zájem rodičů zvolna narůstá a projekt má pozitivní odezvu, radnice ho prodlužuje do konce června.

Celý článek1. 3. 2023

Praha 6 i v tomto roce přichází s nabídkou pomoci rodinám v době dramatického nárůstu životních nákladů. V lednu i v únoru mohou rodiče opět žádat o úhradu obědů pro své děti v základních a mateřských školách. Pokračování projektu „Pomoc rodinám do škol“ schválili radní Prahy 6.

Celý článek3. 1. 2023

Mlžítko na zahradu, stůl na pingpong, venkovní posilovna, relaxační polštáře, stojany na koloběžky ale třeba také dělící stěny mezi pisoáry na toaletách. To vše jsou nápady, které na přání svých žáků budou nyní realizovat základní školy v Praze 6 – díky participativnímu projektu Šance do škol.

Celý článek10. 10. 2022

Praha 6 pravidelně oceňuje nejlepší učitele ve svých základních školách. Titul Vynikající učitel převzali pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek27. 9. 2022

Bubenečské základní školy E. Destinnové a nám. Svobody v Praze 6 přivítaly 1. září školáky v nových prostorách. Komplex základních škol se rozrostl o nové třídy i odborné učebny, které vznikly půdní vestavbou. Kapacita obou škol se tak navýšila o 240 míst a obě jsou nyní bezbariérové.

Celý článek1. 9. 2022

V Praze 6 vznikne komunitní centrum Slunečnice pro ukrajinské rodiny, které uprchly před válkou. Centrum bude provozovat Arcidiecézní charita Praha za podpory městské části. Zastupitelé Prahy 6 dnes na svém mimořádném zasedání schválili finanční dotaci na provoz centra ve výši půl milionu korun.

Celý článek11. 3. 2022

Zápisy do základních i mateřských škol v Praze 6 městská část rodičům zjednoduší přehledným a systematickým návodem. Veškeré informace zájemci naleznou v tištěných brožurách, nebo v jejich elektronické verzi umístěné na specializovaných webech věnovaných školství. Informace jsou k dispozici i v anglické verzi.

Celý článek16. 2. 2022

Praha 6 slavnostně otevřela nové dětské hřiště. Mezi ulicemi Chittussiho a Rooseveltova se nyní nachází moderní herní prostor, který bude sloužit hlavně dětem ze ZŠ Emy Destinnové a ZŠ náměstí Svobody. Hrát si na něm budou moci také žáci z prvního stupně v Českomalínské ulici i děti z nedaleké mateřské školky. Dohromady tak bude prostor využívat víc než tisíc dětí z okolních škol. Mimo školní rozvrh bude hřiště dostupné i široké veřejnosti, a to na základě individuální domluvy. 

Celý článek4. 11. 2021

Základní školy v Praze 6 ve spolupráci s městskou částí plánují, že 1. listopadu znovu otestují své žáky na Covid-19. Ve čtrnácti školách by se žáci měli testovat prostřednictvím PCR testů metodou tzv. poolování, jedna škola využije antigenní testy. Testování bude dobrovolné a školám jej zaplatí městská část. Z rozpočtové rezervy na tuto akci uvolní podle skutečných nákladů více než 1,5 milionu korun.

Celý článek21. 10. 2021

Městská část Praha 6 děkuje šestkovým zdravotníkům a sociálním pracovníkům za jejich nasazení během pandemie. Pro jejich děti proto ve spolupráci s Vyšší odbornou školou pedagogickou a sociální, Střední odbornou školou pedagogickou a sociální a Gymnáziem Evropská 33 připravila bezplatný pětidenní tábor bez přenocování. Tábor je otevřen od 19. do 23. července pro celkem 30 dětí ve věkovém rozmezí 6 až 11 let a proběhne přímo ve školním areálu.

Celý článek25. 5. 2021

Děti od dvou let mohou v Praze 6 navštěvovat novou dětskou skupinu, ve Střešovicích ji otevírá městská část. Dětská skupina Sluníčko má kapacitu 12 míst, náklady na provoz a vybavení Praha 6 převážně pokrývá z evropské dotace. Zároveň se vymezuje vůči vládnímu návrhu na přeměnu dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly pro provoz a odlišnou metodikou financování.

Celý článek11. 5. 2021

Předškoláci v Praze 6 se budou testovat na covid-19 formou PCR testů ze slin s využitím metody tzv. poolování. Mateřské školy, které jsou příspěvkovými organizacemi městské části, již vypsaly výběrové řízení na dodavatele sad odběrových vzorků a na laboratoře, které zajistí vyhodnocení testů. Toto testování školkám finančně pokryje městská část Praha 6.

Celý článek21. 4. 2021

Radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková otevřeným dopisem žádá vládu, aby pro plošné testování žáků na covid-19 přehodnotila plánované užití antigenních testů výtěrem z nosu. Opírá se přitom o závěry pilotního testování ve školách v Praze 6, podle nichž rodiče žáků před výtěrem z nosu preferují méně invazivní PCR testy ze vzorku získaného kloktáním. Radní též žádá, aby vláda umožnila pořádání adaptačních pobytů testovaných dětí, jež by napomohly opětovnému stmelení školních kolektivů.

Celý článek18. 3. 2021

Antigenní testy výtěrem z nosu nejsou příliš vhodné pro plošné testování žáků na covid-19, vyplývá to z pilotního testování ve školách v Praze 6. Podle dotazníkového šetření je pro 39 % dětí tato metoda nepříjemná. Rodiče a pedagogové místo toho upřednostňují PCR test ze vzorku získaného kloktáním z dutiny ústní, kdy lze odběr provést doma. Výstupy z projektu Praha 6 poskytne vládě a dalším institucím.

Celý článek15. 3. 2021

Praha 6 uskutečnila pilotní testování žáků základních škol na koronavirus. Projekt vznikl ve spolupráci s lékaři a zdravotníky z městské části a také s Ústavem molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Testování se dobrovolně zúčastnilo téměř 400 dětí, které si tak vyzkoušely hned dva druhy testů – PCR test z kloktání (tzv. GARGTEST) a antigenní test výtěrem z přední části nosu.

Celý článek24. 2. 2021

Tradiční Festival vědy aneb VědaFest na Kulaťáku známý jako jednodenní akce se letos uskutečnil virtuálně a trval tři měsíce. Od září do listopadu měli všichni zvídaví online návštěvníci možnost zapojit se od svých počítačů, tabletů nebo mobilů do kvízu a vyhrát atraktivní ceny.

Celý článek10. 12. 2020

Dvanáct dětí od dvou let, o které se budou starat tři školené chůvy. Tak bude vypadat první dětská skupina, která bude od jara sídlit ve Střešovicích v Praze 6. O jejím zřízení rozhodli na svém jednání zastupitelé Prahy 6. Rozjezd projektu podpořilo grantem hlavní město.

Celý článek3. 12. 2020

Podle odhadu ředitelek se do mateřských škol v Praze 6 v nadcházejícím školním roce dostanou všechny spádové tříleté a starší děti. Přesto si je radnice vědoma, že potřebuje kapacitu předškolních zařízení navýšit. Proto připravuje stavbu tří nových školek.

Celý článek10. 7. 2020

Po pětiměsíční rekonstrukci je od prosince znovu obnoven provoz v budově mateřské školy Charlese de Gaulla v Bubenči. Celková modernizace školky probíhala s důrazem na maximální zachování vilového charakteru objektu z roku 1938 i jeho původních prvků. 

 

Celý článek11. 12. 2019

Městská část Praha 6 si Vás dovoluje pozvat na slavnostní shromáždění k 101. výročí založení samostatného Československa spojené s vernisáží výstavy „Nestáli stranou“. 28. října 2019 od 15 hodin u Písecké brány, K Brusce 5/208, Praha 6 – Hradčany.

Výstava připomene statečnost československých sportovců, kteří se v osudových okamžicích naší novodobé historie zapojili do boje za svobodu a demokracii. Akce je pořádána ve spolupráci s Posádkovým velitelstvím Praha, Armády České republiky a Českým olympijským výborem.

Celý článek22. 10. 2019

Století pedagogiky filosofa a pedagoga Rudolfa Steinera představí veřejnosti Waldorfské školy a školky od konce srpna do počátku října. V rámci celosvětových oslav Waldorf 100 připravily celkem tři expozice - na Vítězném náměstí, u kostela sv. Václava na Andělu a v dejvické Galerii Skleňák. 

Celý článek19. 8. 2019

V červenci a srpnu 2015 bude běžný provoz v mateřských školách v souladu s platnými předpisy přerušen. Městská část Praha 6 však pro zájemce zajistila v několika mateřských školách prázdninový provoz. Organizovány jsou tématické městské tábory (MT), letní školičky (LŠ) a letní tábory (LT).

Celý článek21. 4. 2015

V městské části Praha 6 začíná v příštím týdnu zápisy do prvních tříd základních škol. Zápisy dětí do prvních tříd se v patnácti školách, jejichž zřizovatelem je Praha 6 letos uskuteční v termínech 3. a 4. února 2015 v odpoledních hodinách. Patnáct základních škol v Praze 6, jejichž zřizovatelem je městská část, je připraveno přijmout 1 114 nových žáků.

Celý článek2. 2. 2015

Městská část Praha 6 letos již pošesté odměňovala své úspěšné žáky ze základní škol zřízených Prahou 6. Celkem 38 žákům a žákyním předal ocenění ve středu 11. června 2014 radní pro školství Prahy 6 Ondřej Balatka. A právě při této příležitosti vznikla společná fotografie tzv. "selfie". Gratulujeme všem oceněným a těšíme se na příští rok! Na fotografii u této zprávy je zachycený moment, kdy "selfie" vznikla.

Celý článek12. 6. 2014

Praha, 6. 6. 2014 – Do diskuse, která začala v posledních dnech kolem dvojjazyčné (tvz. bilingvní) výuky na školách nejnověji vstupuje i Asociace ředitelů základních škol České republiky. Ta společně s rodiči a městskou částí Praha 6 požaduje po ministerstvu školství stanovení jasných pravidel pro provozování tohoto vzdělávání na českých školách. 

Celý článek6. 6. 2014

PRAHA, 8. 4. 2013 – Po měsících příprav představuje Praha 6 vůbec poprvé čtyři nové projekty pro navýšení počtu míst v mateřských školách. Počítá se sedmi novými třídami a 147 novými místy pro děti. Radnice za to zaplatí 39 milionů korun. Ještě letos vyroste modulová školka při mateřské škole Čínská, lesní třída ve Sbíhavé, tři třídy u školy Emy Destinnové (Českomalínská) a jedna při škole Na Dlouhém lánu. První děti budou na nová místa přijímány ještě letos.

Celý článek14. 4. 2014

Základní škola náměstí Svobody a mateřská škola Meziškolská. Co mají obě dvě školy společného? Unikátní projekty, které jsou aktuálně v hledáčku expertů ministerstva školství. Městská část Praha 6 totiž jako vůbec první v Česku odstartovala ve svých základních školách projekt tablety do škol a v Meziškolské je největší školka z modulů v Praze. Právě teď zástupci ministerstva zjišťují, jak moduly a tablety využít i pro ostatní děti a žáky v ostatních městech.

Celý článek24. 1. 2014

Tablety pro desítky učitelů a tisíce žáků. Přesně tak vypadá unikátní projekt městské části Praha 6 „Škola na dotek“. Ten dnes radnice spustila v Základní škole Emy Destinnové. Praha 6 je první radnicí v České republice, která postupně vybaví tablety a speciálními učebnami všech svých 15 základních škol. Zaplatí za něj 10 milionů korun. Počítá se s tím, že celý projekt bude dokončen v září 2014.

Celý článek27. 11. 2013

Praha, 4. 11. 2013 – Hrubá stavba budovy ze 46 modulů postavená v rekordním čase 3 dnů. Školka nově s bezbariérovým přístupem, s užitnou plochou bezmála tisíc metrů čtverečních a hlavně - bez života ohrožujícího azbestu. Tak vypadá nová mateřská školka Meziškolská v Praze 6. Za kompletní realizaci, která obnášela demolici staré budovy, likvidaci azbestových desek a stavbu nového pavilonu včetně terénních úprav okolí zaplatila městská část Praha 6 dodavatelské společnosti Touax celkem 35 milionů korun. Je to vůbec největší letošní investice Prahy 6 v oblasti školství. Videoreportáže a fotogalerie uvnitř článku.

Celý článek5. 11. 2013

Meteorologická stanice, speciální naučné panely a nově i japonský červený javor. Tak vypadá unikátní venkovní zelená učebna Základní školy Dlouhý lán v Praze 6. Slavnostně ji ve čtvrtek odpoledne otevřela Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6 a speciální host – populární meteoroložka Dagmar Honsová. Radnice na zřízení venkovní učebny přispěla 53 tisíci korunami.  V Praze 6 je to už osmá zelená učebna a budují se další.

Celý článek18. 10. 2013

Městská část Praha 6 letos už po deváté ocenila své vynikající učitele. Ocenění je udělováno ve třech kategoriích na návrh ředitelů základních a mateřských škol a na základě rozhodnutí devítičlenné poroty, jmenované z členů Komise pro výchovu a vzdělávání. Ocenění na slavnostním ceremoniálu v Písecké bráně předával Ondřej Balatka, radní městské části Praha 6 pro oblast školství, sportu a volného času.

Celý článek25. 9. 2013
Nové povrchy, branky, koše nebo střídačky. Přesně tak vypadají nově zrekonstruovaná sportovní hřiště u čtyř základních škol v Praze 6. Nová hřiště teď mají základní školy Červený vrch, Petřiny jih, Petřiny sever a Pod Marjánkou. Základní škola J. A. Komenského má novou tělocvičnu. Radnice za rekonstrukce zaplatila více než 7 milionu korun. Hřiště u ZŠ Petřiny sever otevíráme 30. května ve 16 hodin odpoledne!
Celý článek29. 5. 2013

UVNITŘ ČLÁNKU - PRAVIDLA PRO PŘIHÁŠENÍ DO ŠKOLKY. Zápisy do mateřských škol v letošním roce začínají s téměř měsíčním předstihem. Přihlášky spolu s evidenčními listy si rodiče v mateřských školách vyzvednou již 12. a 13. února a do zvolené mateřské školy je vrátí 26. nebo 27. února. Všechny informace o školkách na Praze 6 najdete už teď na našem webu www.jakdoskolky.cz

Celý článek9. 2. 2013

Po dvou měsících letních prázdnin se do lavic vrátili žáci a studenti. Začal nový školní rok. V některých školách Prahy 6 však bylo jeho zahájení o něco slavnostnější než jinde, navštívila je starostka Marie Kousalíková, aby jim popřála mnoho úspěchů.

Celý článek4. 9. 2012

Dovolujeme si Vás pozvat na zábavné, sportovní a informační odpoledne s Prahou 6 pod názvem Myslíme na všechny, které proběhne již tento pátek 11. 5. od 11.00 do 19.00 hodin před Národní technickou knihovnou. Akce je určena nejen pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ale i pro studenty, rodiny s dětmi a širokou veřejnost. Pořadatelem je MČ Praha 6 ve spolupráci s Hlavním městem Praha.

Celý článek9. 5. 2012

Studenti Střední odborné školy stavební a zahradnické soutěžili v rámci projektu „Květiny dětí“ o to, kdo z nich zkrášlí svým návrhem okolí tří vybraných lokalit v MČ Praha 6. Jde o nepoužívaná dětská pískoviště a jeden nefunkční vodní prvek.

Celý článek2. 3. 2012

ZŠ a MŠ Červený vrch získala významné ocenění. Liga lidských práv jí udělila certifikát Férová škola za otevřený přístup ke vzdělávání všech žáků. V celé České republice toto ocenění získalo pouhých 18 škol.

Celý článek24. 10. 2011

Odboráři dnes ustoupili od zítřejší blokády Evropské ulice, takže pro osobní dopravu by Praha 6 měla být průjezdná, pokud nevzniknou někde jinde tzv. živelné blokády. To by způsobilo potíže při pohybu do práce či do škol rodičům dětí v Praze 6. Krizový štáb Prahy 6 proto připravil opatření pro rodiče těch dětí, kteří nemohou zůstat s dětmi doma a kteří budou mít problém se dostat do svých škol.

Celý článek14. 6. 2011

Na Bílé hoře vyrůstá nová mateřská škola. Přestože stavba začala na jaře, první děti do ní nastoupí už po prázdninách. Kapacita ve školkách Prahy 6 se tak rozšíří o dalších 112 míst. Další místa vzniknou ve stávajících školkách navýšením počtu dětí ve třídách na zákonem povolené maximum.

Celý článek1. 6. 2011

Dnes byly zahájeny ve čtyřech základních školách Prahy 6 zápisy do 1. tříd. Zápisy, které postupně proběhnou ve všech školách, budou probíhat až do 2. února. Pokud někteří rodiče stále váhají s výběrem té správné školy, mohou využít pomůcku, kterou pro ně připravila radnice: Hodnocení základních škol.

Celý článek19. 1. 2011

Všechny školy Prahy 6 prošly v posledních osmi letech zásadní rekonstrukcí. Především jsou to však krásné objekty, které mají duši a ve kterých působí lidé, kteří mají srdce. Proto možná nebude snadné vybrat tu nejkrásnější. Prohlédněte si každou školu od tělocvičny až po jídelnu.

Celý článek8. 10. 2010

Vasileostrovský obvod ruského St. Petěrburgu se stal novým partnerem Prahy 6. Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali starosta Tomáš Chalupa a za ruskou stranu V. Omelnitskij, vedoucí administrace Vasileostrovského obvodu.

Celý článek26. 8. 2010
Jako obrovský betovnový pomník minulosti je často vnímán spartakiádní stadion na Strahově. Odborníci i politici se již od sametové revoluce v roce 1989 přou o to, co s ním dál. Nyní téma stadionu rozvířila radnice Prahy 6 – chce tu totiž Národní knihovnu.
Celý článek20. 10. 2007
Sídliště Dědina se stane prvním komplexně rehabilitovaným územím v Praze 6! V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, bude nově řešena doprava v klidu, parkové plochy, vycházkové cesty a obchodní vybavenost.
Celý článek19. 10. 2005