Do oprav a výstavby škol investuje šestka i letos stovky milionů korun

Období letních prázdnin je již tradičně obdobím, kdy se ve školách a školkách rozeběhnou naplno opravy či nová výstavba. Stejně je tomu i letos, kdy celková částka investovaná do školní infrastruktury činí 230 milionů korun.

Hlavní foto realizace přístavby MŠ Libocká

Radnice Prahy 6 opraví o letních prázdninách ve školách a školkách jídelny, okna či školní vstupy. V srpnu bude zahájena stavba nového školního pavilonu ZŠ Kocínka s kapacitou 240 žáků.
„Budujeme kompletně novou ZŠ Na Kocínce, v průběhu letních prázdnin zahájíme stavbu, a navyšujeme kapacity na dalších školách,“ říká radní pro školství městské části Praha 6 Mariana Čapková. V rámci mateřských škol je podle ní letos situace náročná. „S ohledem na spojený zápis českých a ukrajinských dětí, o němž jsme se dozvěděli až na poslední chvíli. Boj s nedostatkem kapacit však nevzdáváme, stavíme šest nových tříd mateřských škol, čtyři z nich budou k dispozici již v roce 2025. Společně s ředitelkami školek uděláme vše pro to, abychom umístily všechny děti, které ke konci srpna dosáhnou věku tří let,“ dodává Mariana Čapková.

Aktuálně probíhající realizace staveb:

MŠ Vokovická. Akce představuje realizaci novostavby čtyřtřídní mateřské školy s kapacitou 4×25 dětí v místě původního objektu mateřské školy včetně revitalizace zahrady a rekonstrukce oplocení. Celková kapacita objektu bude 100 dětí. Náklady na realizaci činí 99 mil. Kč bez DPH. (včetně roku 2025) Předpokládané dokončení se předpokládá ve druhém čtvrtletí příštího roku.

MŠ Libocká. Akce představuje vlastní realizaci celkové rekonstrukce objektu MŠ Libocká včetně dvoutřídní přístavby s kapacitou 2×28 dětí a nového výtahu. Součástí akce je i celková rekonstrukce zahrady a oplocení areálu školky. Akce byla zahájena realizací přístavby. Po dokončení přístavby se děti přestěhují do nových prostor a bude zahájena rekonstrukce stávajícího objektu. Celkové náklady na realizaci 113 mil. Kč bez DPH. (včetně roku 2025). Předpokládané dokončení přístavby se předpokládá v letošním třetím čtvrtletí. Dokončení rekonstrukce pak ve 3. čtvrtletí roku 2025.

MŠ Terronská. Akce představuje realizaci rekonstrukce teras objektu mateřské školy, které jsou v nevyhovujícím stavu a dochází k opakovanému zatékání do objektu. Součástí akce je i nové zábradlí, které umožní bezpečný pobyt dětí na terasách. Celkové náklady na realizaci činí 3,2 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. čtvrtletí letošního roku.

MŠ Parléřova. Akce představuje realizaci stavebních úprav části objektu MŠ Parléřova na specializované pedagogické centrum. To bude umístěno v prostoru uvolněného školnického bytu. Celkové náklady na realizaci 1,5 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. Q 2024 (převážně v období letních prázdnin).

ZŠ A. Čermáka. Sanace vlhkosti ve spojovací chodbě u školní jídelny základní školy. V uvedeném prostoru dochází k vlhnutí zdiva, opadávání omítek a obkladů. Celkové náklady na realizaci 1,4 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. Q 2024 (převážně v období letních prázdnin).

Stavby zahajované počátkem letních prázdnin

MŠ Sbíhavá. Rekonstrukce kotelny mateřské školy. Stávající plynové kotle budou nahrazeny energeticky úspornějšími. Celkové náklady na realizaci 1,1 mil. Kč bez DPH. Předpokládané dokončení ve druhém čtvrtletí letošního roku (v období letních prázdnin).

ZŠ E. Destinnové a ZŠ nám. Svobody. Kompletní rekonstrukce teras ZŠ E. Destinnové a ZŠ nám. Svobody 2. Terasy jsou v nevyhovujícím stavebně technickém stavu. Celkové náklady na realizaci 2,9 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 2. Q 2024 (v období letních prázdnin).

ZŠ Vlastina. Realizace stavebních úprav souvisejících s postupným uvolňováním prostor ZŠ Vlastina pro potřeby ZŠ Dědina. Celkové náklady na realizaci 2,5 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 2. Q 2024 (v období letních prázdnin).

ZŠ Petřiny sever. Výměna vstupního portálu ZŠ Petřiny sever. Stávající vstupní portál je v nevyhovujícím technickém stavu, neodpovídá aktuálním požadavkům na tepelně izolační vlastnosti konstrukcí. Obdobně jsou nevyhovující i boční prosklené výkladce. Součástí díla bude i řešení celého vstupního prostoru a recepce. Celkové náklady na realizaci 3 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. Q 2024 (převážně v období letních prázdnin).

ZŠ T. G. Masaryka – objekt Bělohorská 174. Realizace II. etapy výměny dřevěných oken, která jsou za hranicí životnosti. Celkové náklady na realizaci 1,1 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. Q 2024 (převážně v období letních prázdnin).

ZŠ T. G. Masaryka. Realizace stavebních úprav souvisejících s navýšením kapacity školní kuchyně formou celkové rekonstrukce gastroprovozu a zřízení nového lapače tuků. Akce bude realizována vzhledem k potřebě navýšení kapacity stravovacího provozu školy v souvislosti s dokončením nového školského zařízení v objektu Charlotta. Celkové náklady na realizaci 12,6 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 3. Q 2024 (převážně v období letních prázdnin).

Stavby zahajované v průběhu letních prázdnin

ZŠ Kocínka. Zahájení stavebních prací je předpokládáno v návaznosti na ukončení výběrového řízení v srpnu 2024. Akce představuje realizaci novostavby objektu základní školy ve stávajícím samostatném areálu ZŠ Bílá mezi ulicemi Na Kocínce a Kadeřávkovská. V objektu vznikne vedle potřebného zázemí i osm kmenových tříd s kapacitou 30 žáků. Celková kapacita objektu tak představuje 240 žáků. V objektu bude mimo jiné umístěna výdejna stravy a jídelna. Strava bude připravována ve varně ZŠ Bílá. Součástí akce je dále celková rekonstrukce areálu včetně oplocení. Celkové náklady na realizaci novostavby 200 mil. Kč bez DPH. Předpoklad dokončení 2. Q 2026.

Fotogalerie

Související články

Radnice se na jaře rozhodla pomoci rodičům deváťáků s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy a nabídla jim příspěvek dva tisíce korun na přípravné kurzy, zkoušky nanečisto, přípravu na talentovky a podobně. Městská část na tento program vyčlenila ve svém rozpočtu jeden milion korun.

Celý článek 19. 7. 2024