Jak funguje letní provoz mateřských škol na šestce

O pobyt dětí v mateřských školách v průběhu léta je stabilně velký zájem. Proto se v tomto roce radnice rozhodla vyzkoušet pilotní projekt – běžný provoz v mateřské škole Antonína Čermáka. Cílem je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi řeší, a to kam s dětmi, když nemám dovolenou a nemám dostatek finančních prostředků.

Hlavní foto

Do pilotního projektu se přihlásilo téměř 230 dětí. Rodiče měli možnost přihlásit děti až na tři týdny z osmi možných v průběhu léta. Vzhledem ke značně vysokému zájmu rodičů byla školka nucena využít z kapacitních důvodů i prostory základní školy. V tomto týdnu končí svou docházku 68 dětí, příští týden jich bude více jak 80. Celkem tak projde letním provozem necelých 600 dětí.

Organizaci letního provozu zajišťuje vedení ZŠ a MŠ Antonína Čermáka, stejně tak zajišťuje provoz školní kuchyně. Na realizaci projektu se podílí téměř 100 pracovníků. Pedagogičtí pracovníci jsou prakticky ze všech mateřských škol MČ Praha 6 a ze základní školy.

„Všem zaměstnancům patří velké poděkování. Zatím vše probíhá i přes nelehké klimatické podmínky a drobné zádrhele bez větších problémů. Nikdo z personálu neonemocněl, zatím všichni dorazili, kdy měli. Děti vypadají spokojeně a značně odlišné podmínky od své běžné docházky do MŠ zvládají výborně, tedy navazují nové známosti, získávají nové sociální dovednosti,“ říká ředitel ZŠ a MŠ Antonína Čermáka Petr Karvánek.

Vedle běžného provozu nabízejí školky městské tábory, letní školičky dále některé školky nabízí pobytové tábory mimo Prahu, či budovu pronajímají k letnímu provozu. Do většiny těchto nabídek se mohly přihlásit děti ze všech školek. Městská část podporuje letní provoz jednorázovým příspěvkem 800,-Kč, o který si rodiče mohou jednoduše zažádat a dále mohou žádat o příspěvek u zdravotních pojišťoven. Školky vydávají potvrzení o absolvování pobytu dětí na letních aktivitách Prahy 6.

„Letní prázdninový provoz je dlouhodobě jedním z důležitých témat městské části Praha 6. Proto jsme letos spustili pilotní letní provoz na ZŠ a MŠ Antonína Čermáka pro všechny děti ze školek na Praze 6 a školky již tradičně nabízejí širokou škálu příměstských táborů a aktivit," říká místostarostka pro oblast školství městské části Praha 6 Mariana Čapková.

Školky jsou samozřejmě každoročně připraveny i na aktivity při vysokých letních teplotách. Jako v běžném školním roce využívají mlhoviště, zabezpečují přísun vody. Dále každá školka ví, jaké vodní plochy má v okolí rybníky potoky, bazény, které se dají využívat, vše je doplněné dostatečným pitným režimem a opalovacími krémy.

 

Související články

Radnice se na jaře rozhodla pomoci rodičům deváťáků s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy a nabídla jim příspěvek dva tisíce korun na přípravné kurzy, zkoušky nanečisto, přípravu na talentovky a podobně. Městská část na tento program vyčlenila ve svém rozpočtu jeden milion korun.

Celý článek 19. 7. 2024