První školní den sledovali i Francouzi

První školní den v Praze 6. Šest a půl tisíce školáků usedlo znovu do lavic. Základní školy otevřely přes třicet prvních tříd, školní docházku tak poprvé zahájilo téměř osm set dětí.
Hlavní foto

Den, ke kterému nikdo nemůže být lhostejný. Ať už jde o děti, které poprvé usednou do lavic s pocity mísících se obav a očekávání, rodiče, kteří během pečlivého sledování své ratolesti v novém kolektivu chvílemi nostalgicky vzpomínají na vlastní školní léta nebo policisty, kteří každoročně na začátek školního roku evidují situace, při kterých tuhne krev v žilách.

„Požádali jsme městskou policii o spolupráci. Ráno a odpoledne na každém přechodu před školami a někde i na více místech budou strážníci,“ sdělil starosta Tomáš Chalupa. Městská policie pro dohled nad ulicemi v Praze 6 uvolnila 25 strážníků, kteří hlídali na přechodech u základních škol, u Gymnázia Arabská a u speciální školy v Rooseveltově ulici. Praha 6 zároveň pokračuje ve své dopravně bezpečnostní kampani „Dejte přednost životu.“ „Na akce pořádané radnicí jsou připraveny reflexní vesty, pásky, samolepky přívěsky a letáky. Trička nebo cyklistické přilby budou děti vyhrávat v soutěžích,“ sdělil manažer kampaně Petr Ayeboua.

Své pracovní povinnosti na začátek školního roku mají i představitelé samosprávy. Nejen dětem, ale hlavně jejich rodičům je třeba připomenout, že radnice je tu pro ně a na řadu problémů, které je mohou potkat na různých úrovních (výchovná, pedagogická, sociální, bytová aj.) mohou dostat nejen radu, ale často i přímou pomoc. I letos proto všichni radní navštívili základní školy, vítali prvňáky, přáli jim šťastné vykročení do nového školního roku a diskutovali s rodiči a pedagogy.

Možná vyšší nervozitu nežli jiný první školní den prožívali žáci na základní škole Emy Destinnové v Bubenči, kam si s nimi neplánovaně přišli popovídat představitelé radnice partnerského města Drancy, kteří jsou právě v těchto dnech v Praze 6 na pracovní návštěvě. Když se čtveřice Francouzů dozvěděla, že v Praze 6 jsou i třídy s rozšířenou francouzskou výukou, nemohli se nechat ujít příležitost popovídat si s žáky. Zastavili se u „šesťáků“ a „deváťáků“. Jeden z žáků je mile překvapil, když jim vyprávěl o svém prázdninovém pobytu právě ve francouzském Drancy. Prošli se také po školním areálu, který je nadchnul svou rozlehlostí, čistotou a možností sportovního vyžití, ať už na venkovním hřišti nebo ve školní tělocvičně.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024