Strahov: knihovna, nebo olympiáda?

Jako obrovský betovnový pomník minulosti je často vnímán spartakiádní stadion na Strahově. Odborníci i politici se již od sametové revoluce v roce 1989 přou o to, co s ním dál. Nyní téma stadionu rozvířila radnice Prahy 6 – chce tu totiž Národní knihovnu.
Hlavní foto

Jaké jsou tedy možnosti, co se spartakiádním stadionem udělat?

1. Místo pro Národní knihovnu

S návrhem přišla radnice šesté městské části. Radní Prahy 6 už schválili, že radnice podá na magistrát návrh na změnu územního plánu, aby tu knihovna mohla vyrůst. Nyní čekají na vyjádření zastupitelstva. „Vyhlášena by byla nová soutěž a vznikl by nový projekt. Jeho výhodou by bylo, že by se sem vešel i depozitář knihovny, který sídlí v Hostivaři, a umožnil by pojmout i Památník národního písemnictví,“ uvedl Tomáš Chalupa. Podle odborníků však není tento nápad úplně nejlepší. „Nedovedu si totiž představit, kdo by se po ostudě s Kaplického návrhem na Letnou do soutěže přihlásil,“ uvedl historik architektury Zdeněk Lukeš. Nápadem v tuto chvíli není nijak nadšen ani ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. „Kdyby stejná otázka padla před sedmnácti měsíci, řekl bych, že Strahov je zajímavý nápad,“ uvedl Vlastimil Ježek. Navíc dokud prý nebude vyčerpáno téma Kaplického návrhu pro Letnou, nechce Ježek o jiných lokalitách jednat.

2. Zachování současného stavu
To by podle starosty Prahy 6 Chalupy vedlo k tomu, že se stadion brzy rozpadne. „Nájemníci stadion nijak nezachrání. Náklady na jeho provoz a na opravy jsou až příliš vysoké,“ tvrdí Chalupa. Stadion tak chátrá a jeho okolí je spíš mrtvým územím. Historik architektury Lukeš je k myšlence zachování stadionu v jeho současné podobě ještě méně smířlivý. „Pravděpodobně nejlepší variantou by bylo, aby byl rozebrán a na jeho místě vznikla nová zajímavá výstavba. Problém je, že byl označen za technickou památku, to byla chyba,“ míní Lukeš.

3. Hlavní olympijský stadion
Jedna ze dvou variant při případném pořádání letní olympiády v Praze počítá s tím, že by tu mohl vzniknout ceremoniální stadion. Druhou variantou jsou Letňany. „Je to záměr, který patří do Letňan,“ míní Chalupa. S tím souhlasí i Lukeš. „Strahov není vhodné místo pro podobnou výstavbu například už kvůli špatné dopravní dostupnosti,“ řekl.

4. Nabídnout stadion developerům
Čtvrtou možností, jak stadion přestavět, je nabídnout ho i s pozemkem soukromému investorovi. „Problém by ale byl, že statut památky by investorský záměr velmi omezoval,“ dodal Chalupa. 


(převzato z MF Dnes, 18.10., autor A. Berný)

Další informace
Blob? Proč ne na Strahov? ZDE

Historie Strahova ZDE
Varianta fotbalový stadion ZDE
Varianta pro olympijské hry ZDE

Související články