Praha 6 pokračuje v tažení proti spádové turistice

Po zkušenostech z minulých let a velmi úspěšném loňském roce, kdy se podařilo maximálně snížit počty tzv. spádových turistů, hodlá městská část Praha 6 pokračovat v boji proti spádové turistice.

Hlavní foto zleva: místostarostka Mariana Čapková, starosta Jakub Stárek, ředitel ZŠ A. Čermáka Petr Karvánek

Praha 6 se jako městská část na okraji Prahy v uplynulých letech dlouhodobě potýkala s problémem spádové turistiky. Výsledky loňských zápisů do prvních tříd jasně ukázaly, že zvolená strategie postupu proti změnám trvalého pobytu dětí za účelem přijetí do „spádové“ školy funguje.

Pro letošní školní rok proto městská část připravila metodické doporučení k posuzování skutečného místa trvalého pobytu jako zákonného kritéria pro přednostní přijetí k základnímu vzdělávání, na jehož přípravě se podílel také JUDr. Jan Brož z advokátní kanceláře KVB.
„Při přípravě tohoto doporučení, které je volně dostupné i rodičům budoucích prvňáčků, jsme vycházeli zejména ze zkušeností ředitelů základních škol z průběhu zápisu v loňském školním roce a rovněž ze závěrů jednání pracovní skupiny pro řešení spádové turistiky ve školách Prahy 6,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.

V loňském roce přišlo k zápisům do prvních tříd celkem 1 270 dětí, žádostí o přijetí však bylo podáno celkem 1 915. Odkladů bylo loni uděleno 195. V záři pak do 1. tříd nastoupilo 1 063 prvňáčků, z toho jich 993 mělo bydliště v městské části Praha 6. Letos bude pro spádové žáky připraveno rovněž minimálně 1 050 volných míst ve 45 třídách.  

Podle údajů ministerstva vnitra pobývá na území městské části 1240 dětí (včetně cizinců), které by měly letos začít chodit do základní školy. Loni jich bylo evidováno 1328. Letos již nebudou vyhlášeny samostatné zápisy pro děti ukrajinských uprchlíků.

Přednost mají vždy spádové děti, až poté další prvňáčci z Prahy 6, kteří usilují o jinou než o spádovou školu a teprve potom děti z jiných městských částí, či ze Středočeského kraje.

„Od mého nástupu do funkce starosty byla otázka „boje“ proti spádové turistice jednou z mých priorit a jasně jsem deklaroval, že jsme připraveni čelit i soudním sporům. Společně s řediteli škol jsme již loni nastavili podmínky, za kterých bude dítě přijato. Jednou z podmínek bylo prokázání trvalého bydliště jednoho z rodičů a dítěte na MČ Praha 6 minimálně po dobu 3 měsíců před samotným zápisem. Chci na tomto místě poděkovat ředitelům našich základních škol, že byli ochotni společně s námi do toho jít,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Již v minulosti se představitelé městské části proti spádové turistice veřejně vymezovali.

V tomto postupu se k Praze 6 již loni připojily i Nebušice a v letošním roce se k postupu proti spádové turistice připojily Roztoky. V některých městech a obcích, jako jsou například Pardubice, tato strategie funguje již delší dobu.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024