Nová tvář Vítězného náměstí: Zastupitelstvo Prahy 6 podpořilo koncepční studii

Budoucnost Vítězného náměstí nabírá jasnějších obrysů. Zastupitelstvo Prahy 6 dnes podpořilo koncepční studii řešení daného místa, která vzešla jako vítězný návrh ze soutěže vypsané Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Současně se zastupitelé usnesli na podmiňujících stavbách k revitalizaci Vítězného náměstí.

Hlavní foto

Projednávaná koncepce, za níž stojí studio Pavel Hnilička Architekti, se zaměřuje na dopravní situaci na Vítězném náměstí a zlepšení kvality života v dané lokalitě. Cílem je přeměnit Vítězné náměstí – jinak také „Kulaťák“, jak rádi říkají nejen obyvatelé Prahy 6, ale všichni Pražané – z rušné dopravní křižovatky na místo vhodné pro posezení pod stromy, kulturní akce a pravidelné trhy.

Zastupitelstvo Prahy 6 dnes podpořilo záměr hlavního města Prahy na celkovou rekonstrukci Vítězného náměstí, včetně návrhu podchodu pod náměstím do Dejvické třídy.

„Jsem rád, že navržený koncept respektuje velkorysé urbanistické řešení profesora Engela a zachovává tradiční charakter Vítězného náměstí jako okružního místa, které však bude oživeno středovým pylonem a výraznou obvodovou zelení v podobě vysázených stromů. Za přínos pro širší území pak považuji i podzemní obchodní pasáž, která nabídne možnost přímého vstupu do metra bez nutnosti přecházení rondelu,“ říká Jakub Stárek, statutární místostarosta Prahy 6 pro územní rozvoj a veřejný prostor.     

S novou podobou náměstí vznikne nové řešení zdejší dopravy. „Podporujeme návrat předválečného řešení tramvajové trati do okružní stopy, které zkrátí přestupní vazby mezi tramvají a metrem. Předpokládáme, že se tím vyřeší i „špunt“, který se dnešním stavem tvoří při vjezdu do Svatovítské ulice a výjezdu z ní. Kromě dalších podmínek je nutné zamyslet se nad parkováním. Parkovacích míst by totiž při realizaci návrhu ubylo, a proto je třeba hledat náhradu, např. novými místy při výstavbě v severozápadním kvadrantu náměstí,“ vysvětluje Jiří Lála, místostarosta Prahy 6 pro dopravu.

V rámci dnešního usnesení k Vítěznému náměstí zastupitelé schválili požadavek na realizaci podmiňujících staveb. Zastupitelstvo tak požaduje v předstihu vybudovat komunikaci Evropská–Svatovítská jako „dopravní obchvat“ Vítězného náměstí. Stejně tak zastupitelstvo požaduje v předstihu prodloužit tramvajovou trať z Malovanky na Strahov a realizovat tramvajovou trať ze Suchdola, případně dočasně ukončit autobusový provoz v Podbabě.

Dokončení revitalizace samotného Vítězného náměstí se plánuje na rok 2023, celkové náklady jsou předběžně odhadovány na 500 milionů korun. 

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024