Změní Strahov tvář?

Útvar rozvoje hlavního města vyhlásil veřejnou urbanistickou ideovou soutěž na na řešení Masarykova stadionu a velkého rozvojového území Strahova.

Hlavní foto

Lhůta pro odevzdání soutěžních návrhů je 12. května. Vzápětí proběhne hodnotící zasedání soutěžní poroty, která do konce května vyhlásí výsledky s tím, že autorům čtyř nejlépe hodnocených návrhů budou uděleny ceny ve výši 1,2 mil. Kč.

Ve dvou variantách
Předmětem soutěže je „hledání klíče k revitalizaci Masarykova stadionu coby kompozičně významného veřejného prostoru města, s cílem zkvalitnit sportovní kapacitu využitelnou pro rekreaci široké veřejnosti“. Transformace stadionu potom může větší či menší měrou ovlivnit fukční i prostorové uspořádání celého VRÚ Strahov, jehož je neoddělitelnou součástí.

Tohoto cíle je podle zadavatele možné dosáhnout dvěma směry: buď nalezením nové a volné funkční náplně pro areál Masarykova stadionu i pro celé velké rozvojové území, na kterém platí stavební uzávěra (varianta neolympijská), anebo zapojením strahovského areálu, v souladu s jeho sportovní tradicí, do příprav kandidatury města na hostitele OH 2016, respektive OH 2020 (varianta olympijská).

A proč vůbec soutěž?
Hlavním smyslem soutěže je podle zadavatele „nalezení obecného východiska z dnešní patové situace, kdy na Strahově existuje impozantní, hmotné reziduum dvou minulých historických epoch a tradic, prvorepublikové sokolské a socialistické spartakiádní, které je památkově chráněno, ale zároveň je funkčně neživotaschopné“. Součástí všech řešení by měly být i širší vztahy, zejména dopravní dostupnost a obslužnost.

Koleje možná zmizí
Nová soutěž může dát odpověď i na to, zda a kde bude stát v Praze nový univerzitní kampus. Koleje na Strahově jsou totiž už nějakou dobu nevyhovující a šestá městská část hledá náhradní řešení (nahlas se hovoří hlavně o variantě Ruzyně). ČVUT, kterému strahovské koleje patří, však zatím nemá na celou věc vyhraněný názor.
Pokud koleje zmizí, otevře se potenciálním investorům výjimečná šance stavět na území vnitřní Prahy, kde se téměř žádné volné stavební parcely nevyskytují. Pak by na místě kolejí mohla vyrůst třeba nová rezidenční čtvrť s luxusním bydlením.

STRAHOVSKÉ KOLEJE
* byly postaveny v letech 1960 až 1965 a původně sloužily coby zázemí pro cvičence spartakiád, které se konaly na stadionu
* v současné době slouží k ubytování cca 5000 lidí
* zdejší studenti se v roce 1967 zapsali do historie protestní akcí „Chceme světlo!“, kdy protestovali proti problémům s elektřinou - tehdejší vláda to však pochopila jako provokaci a demonstraci dvou tisíc lidí rozehnala policií
* v přízemí budov vznikaly různé studentské kluby, nejznámější z nich - Sedmička - byl zřejmě vůbec prvním punkovým klubem v Československu 

Další informace
historie Strahova
varianta Fotbalový stadion - starý návrh
varianta Olympijské hry - starý návrh
www.urhmp.cz  
www.archiweb.cz


(podle deníku 24 hodin, autor: J. Šafránek)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024