Potvrzeno, zastupitelé Prahy 6 se postavili proti výstavbě na Džbánu

Městská část Praha 6 definitivně odmítla výstavbu v okolí koupaliště Džbán. Stalo se tak na základě dnešního usnesení zastupitelů městské části, kteří potvrdili předchozí rozhodnutí radních v této věci. 

Hlavní foto

Podle usnesení zastupitelstva představuje okolí vodní nádrže Džbán cennou lokalitu celopražského významu s přírodní a rekreační funkcí. Zastupitelé proto formálně vyjádřili nesouhlas s místní změnou územního plánu, která již dříve – konkrétně letošního 24. února – neprošla na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Právě hlavní město má výhradní pravomoc o změně územního plánu rozhodnout. Vedle toho zastupitelé Prahy 6 svým stanoviskem navázali na usnesení rady městské části ze 7. února letošního roku, jež bylo vůči výstavbě na Džbánu rovněž odmítavé.

Změnu územního plánu v okolí Džbánu požadovala společnost Molepo, která vlastní a provozuje místní koupaliště. „Molepo bohužel přišlo s neférovými podmínkami – jednostranně ohlásilo, že koupaliště uzavře pro veřejnost, a jeho znovuotevření podmínilo změnou územního plánu a bytovou zástavbou, která by však nenávratně změnila charakter této úžasné lokality. Takový postup je pro Prahu 6 nepřijatelný, na čemž panuje široká shoda napříč politickým spektrem,“ říká místostarosta Prahy 6 pro územní rozvoj a veřejný prostor Jakub Stárek.

Zastupitelstvo městské části také vyzvalo Radu hlavního města Prahy k obnovení jednání se všemi vlastníky pozemků v bezprostředním okolí vodní nádrže Džbán. „Pro Prahu 6 je prvořadé, aby areál odpovídajícím způsobem sloužil veřejnosti. Ve spolupráci s hlavním městem jsme proto připraveni jednat o směně a výkupu pozemků. Pokud bychom dostali pozemky kolem vodní nádrže pod vlastní kontrolu, můžeme pracovat na revitalizaci areálu. Rádi bychom ze Džbánu vybudovali sportovně-rekreační areál s rozšířenými funkcemi, kde vedle koupání budou další možnosti pro kvalitní trávení volného času,“ doplňuje Jakub Stárek.

Usnesení na zasedání zastupitelstva předložily společně koaliční i opoziční strany v Praze 6, schváleno pak bylo hlasy všech přítomných. Proti výstavbě na Džbánu se postavila také občanská petice, kterou během několika dnů podepsalo přes jedenáct tisíc lidí.  

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024