Nová ulice nese jméno po stíhači Františku Fajtlovi

Městská část Praha 6 se rozrostla o novou ulici. Komunikace vedoucí k obchodnímu centru Šestka nese jméno čestného občana Prahy 6, vloni zesnulého generálporučíka Františka Fajtla.
Hlavní foto

Při této příležitosti dnes u obchodního centra Šestka vzpomněli na tuto legendu československého letectva jeho blízcí a přátelé, představitelé Městské části Praha 6 i občané hlavního města.

„Před necelým rokem jsme se rozloučili s hrdinou, v jehož osudu se promítají dějiny celé republiky minulého století. Pro nás, kteří jsme měli tu čest ho poznat, byl rytířem, na něhož nesmíme zapomenout. Byl osobností pevného charakteru, mimořádných morálních kvalit a ušlechtilých lidských vlastností. Měl velký smysl pro humor i nadhled, který mu pomohl překonat nejen těžké chvíle v krutých bojích, ale také poválečné útrapy. Je proto velmi symbolické, že jméno stíhacího pilota Františka Fajtla ponese nyní i ulice v Praze 6, právě v blízkosti letiště,“ tvrdí starosta Městské části Praha 6 Mgr. Tomáš Chalupa.

Fajltlova ulice směřuje k obchodnímu centru Šestka, které otevřelo své brány v listopadu loňského roku.

„Obchodní centrum Šestka získalo řádnou adresu. Jako jediná budova stojící v ulici nesoucí jméno významné osobnosti naší moderní historie budeme společně s Městskou částí Praha 6 pečovat o to, aby jménu generála Františka Fajtla dělala čest“, přislíbila ředitelka obchodního centra Šestka Gabriela Nováková.

Kdo byl generálporučík František Fajlt:
Generálporučík ve výslužbě Ing. František Fajtl (1912 – 2006) patřil k legendárním postavám československého letectva. Byl významnou osobností čs. letectva jak na západní, tak i na východní frontě. Zúčastnil se bitev o Francii i o Británii. Byl prvním z pouhých tří Čechoslováků, kterým štáb britského Královského letectva (RAF) svěřil velení nad vlastní perutí. Po svém sestřelení nad okupovanou Francií se dokázal vrátit zpátky do Anglie a až do konce svého působení v RAF velel 313. čs. stíhací peruti, pak se dobrovolně přihlásil na východní frontu a až do konce války velel 1. čs. stíhacímu leteckému pluku, který proslul statečným bojem na území povstaleckého Slovenska. Po roce 1948 byl jako politicky nespolehlivý propuštěn z armády. V roce 1950 byl zatčen a odvezen do Tábora nucených prací na Mírově, kde strávil šestnáct měsíců, a degradován z podplukovníka na vojína. V roce 1964 byl částečně rehabilitován a nastoupil u Státní letecké inspekce na místo samostatného inspektora pro vyšetřování leteckých nehod. Listopad 1989 přinesl Františku Fajtlovi morální satisfakci. V roce 1990 byl povýšen na generálmajora, o 12 let později se stal generálporučíkem ve výslužbě. K řadě vyznamenání získal v roce 1994 francouzský řád Čestné legie a o deset roků později i nejvyšší vyznamenání České republiky Řád bílého lva. Stal se také v roce 2002 Čestným občanem Prahy 6. Generálporučík ve výslužbě Ing. František Fajtl zemřel v Praze 4. října 2006.

Fajtlovou ulicí to nekončí
V Praze 6 byly pojmenovány nově i další ulice, které vznikly zejména při výstavbě domů. Vesměs dostaly názvy po významných osobnostech. V Dejvicích například nesou ulice jména Lindleyova, Heinemannova a Máslova po stavitelích novodobé městské kanalizace. Wiliam Lindley byl hlavním projektantem, Emanuel Heinemann vedl stavební práce a Eduard Máslo zhotovil podrobné projekty.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024