Praha 6 má od včerejška ulici pojmenovanou po Reaganovi

Jméno amerického prezidenta Ronalda Reagana, jehož politika významně přispěla k pádu komunismu v Evropě, nese od včerejška část ulice Dr. Zikmunda Wintra v blízkosti rezidence amerického velvyslance v Bubenči.

Hlavní foto

Slavnostního odhalení názvu se zúčastnila bývalá americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová, americký velvyslanec Norman Eisen a zástupci Nadace Ronalda Reagana. "Tato ulice je symbolem zvláštního přátelství mezi Českou republikou a USA," řekl několika stovkám přítomných velvyslanec.

Riceová poděkovala občanům ČR za obrovskou čest, kterou prokázali pojmenováním ulice po Ronaldu Reaganovi i všem Američanům. Podle ní by Reagan byl první, kdo by řekl, že svoboda nepřišla do ČR z USA, ale díky nezdolnému duchu Čechů. Znovunabytá svoboda klade podle ní otázku, co s ní Češi udělají. "Stačí, že si ji vzali zpět, nebo to znamená další zodpovědnost? Lidé v Česku jasně odpověděli ano," řekla přítomným.

"Pojmenování ulice po prezidentu USA je projevem vděku, respektu a snahy nezapomenout," doplnila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Starostka se také nechala slyšet, že kdyby si někdo dovolil podobnou událost předpovídat během studené války, tak by ho na obou stranách železné opony zavřeli – na té západní ovšem do blázince. A její předchůdce a nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa pak přidal, že Reagan "se nebál jít proti proudu" a "nepoužíval prázdné fráze". Zmínil také paralelu s nedávným výročím popravy Milady Horákové.

Kousalíková potom společně s Riceovou a velvyslancem strhli plachtu z cedule s novým názvem ulice. V doprovodném kulturním programu si lidé mohli prohlédnout výstavu SNAPSHOTS/MOMENTKY, která ukázala dosud zřídka publikované snímky z Reaganova života. Mohli ochutnat oblíbené Reaganovy bonbóny a podívat se na přehlídku amerických historických vozidel z let 1950 až 1980.

Včerejší slavnost byla připomínkou 100. výročí Reaganova narození. Žil v letech 1911 až 2004, prezidentem byl v letech 1981 až 1989. Než vstoupil do politiky, pracoval jako filmový herec, za svoji kariéru ztvárnil 88 rolí a byl také předsedou hereckých odborů.

Fotogalerie ze slavnosti ZDE

Projev starostky Kousalíkové ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024