U bohoslovecké fakulty se objevili koně

Tři bronzoví koně se objevili dnes dopoledne v Dejvicích na novém náměstí mezi ulicemi Wuchterlova a Kafkova. Kráčí od jihovýchodu symbolicky mělkou vodou po historické stezce, která tudy kdysi vedla.
Hlavní foto

Koně vytvořil výtvarník Michal Gabriel, který také přímo na místě dohlížel na instalaci. Na místo přijel jeřáb s 50metrovým ramenem, aby osadil sochy na prostranství nad podzemními garážemi.

Na náměstí, které bylo otevřeno vloni v listopadu, je také 24 nových stromů. Bronzové plastiky tří koní a ostrůvky doplňují vodní kaskády a bazénky.

Sochař Michal Gabriel je také autorem sochy "Ležící" ve venkovní galerii sedmi soch na Hadovce a dvoumetrové plastiky připomínající osobnost chemika Otto Wichterleho na Petřinách.  

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024