Porota rozhodovala o památníku Nikoly Tesly v Dejvicích

Městská část Praha 6 vyhlásila letos v září výtvarnou veřejnou anonymní jednokolovou soutěž na řešení pomníku Nikoly Tesly do prostoru parku v ulici Nikoly Tesly v Dejvicích. Včera byly návrhy hodnoceny porotou.
Hlavní foto

Soutěžní návrhy byly odevzdány do 30.11.2007. Celkem bylo odevzdáno 51 návrhů, všechny návrhy splnily podmínky soutěže a byly ohodnoceny třináctičlennou porotou.

V porotě nechyběl ani velvyslanec Chorvatska J.E. Marian Ramuščak, I. rada velvyslance Chorvatska Božena Leš, I. rada velvyslance Srbska Suzana Boškovič, PhDr. Petra Hoftichová, pověřená vedením Galerie hl.m.Prahy, děkan fakulty výtvarných umění VÚT Brno Doc. Michal Gabriel, rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., starosta Prahy 6 Mgr. Tomáš Chalupa a další.

Porota se seznámila se všemi návrhy a rozhodla o výsledku soutěže takto:

Porota neudělila 1. cenu a nerozhodla o vítězi soutěže.
Porota udělila tři snížené 2. ceny návrhu č. 14 (Čtverce poznání), 16 (Rám s el. výbojem) a 49 (Muž blesků) ve výši 100 000,- Kč. Autory těchto návrhů vyzve k dopracování, vyjasnění technologie a upřesnění nákladů.
Dále porota udělila tři odměny návrhu č. 7 (Energetické pole), 24A (Postava v siločárách) a 38 (Neobvyklá písmena) ve výši 33 000,- Kč.


ČTVERCE POZNÁNÍ (č. 14) matematické a geometrické zákonitosti, magická čísla, velké zelené moře rozčleněné drobnými pásky s nápisy a rozpoznatelné ostrovy poznání – svítící čtverce z pochozího skla; čtverce svítí v noci po aktivaci čidla; 704 polí (patentů, některé svítí, jiné zapomenuty, naučné aktivní panely); na páscích dekády Teslova života

RÁM S ELEKTRICKÝM VÝBOJEM (č. 16) elektrický výboj jako hlavní motiv; rám se skleněnou deskou a výboji(3x3x0,5m); mezi skly folie s texty o NT skla jsou zevnitř pokovená, aby eliminovala výboje; uvnitř zařízením produkující výboje spouštěné čidlem při příchodu

MUŽ BLESKŮ (č. 49) Nikola Tesla byl veřejností považován za podivína, čaroděje, či muže blesků; ovinutá postava kráčející ve vyšších sférách na výbojích, zcela osamocená ve svém světě

Základní kámen pomníku významného elektrotechnika srbského původu narozeného v Chorvatsku Nikoly Tesly byl odhalen 14. 11. 2006, u příležitosti 150. výročí jeho narození, v parku v ulici Nikoly Tesly v Dejvicích. Poklepat ho přijel i chorvatský prezident Stjepan Mesič. 


Nikola Tesla žil v letech 1856 až 1943. Studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce. V letech 1936 až 1937 pobýval Tesla v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy a získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém. V roce 2003 byla postavena jeho busta ve studiovém domě Českého rozhlasu, který se zapojil do mezinárodního multimediálního projektu Teslovo celosvětové sdružení.

Videreportáž ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024