Proměna Strahova: vily, parky, bazény, hřiště

Praha vybrala v urbanistické soutěži šest návrhů architektů na změnu Strahova. Z nich se chce inspirovat na konečnou proměnu městské čtvrti.
Hlavní foto

Široký bulvár, rezidenční domy, parky, sportovní a golfová hřiště či divadelní amfiteátr. Strahov, místo někdejších spartakiád a sletů by se mělo do několika let změnit k nepoznání.

Praha se chce při proměně Strahova inspirovat nápady architektů, které na konci minulého týdne hodnotila porota Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Z dvaceti tří urbanistických studií nakonec porota ocenila šest. HN mají k dispozici tři z nich. Všechny návrhy pracují s proměnou území zhruba padesáti hektarů plochy, která zahrnuje spartakiádní stadion, stadion Evžena Rošického, stadion Přátelství, Malý stadion a koleje ČVUT.

Stadion jako náměstí

Atelier M1 architekti chce proměnit spartakiádní Masarykův stadion na velké sportovní a relaxační centrum. Tribuny by zmizely a na dosavadní hrací ploše by vznikl velký prostor pro plavecký bazén, náměstí se stromy a hřiště pro petangue či U-rampa. Vzniklé náměstí by kolem dokola lemovalo podloubí s obchody, restauracemi, bary či kiny.

"Původní vnější konstrukci stadionu s mohutným sloupovím chceme zachovat. Myslíme si, že spartakiádní stadion je cenná architektonická památka s antickými proporcemi, která by neměla zmizet," říká architekt Pavel Joba.

Na bruslích až na Ladronku

S podobnou koncepcí rezidenčních čtvrtí, velkým parkem, sportovními areály a dětskými hřišti počítá i návrh ateliéru m4 architekti. "Strahovský stadion by ale z něj zcela zmizel, stejně jako studentské koleje. Stadion by připomínala socha či muzeum. V prostorách nově vzniklého velkého parku by vyrostl i otevřený divadelní amfiteátr," popisuje architekt Milan Jirovec.

Sportovní hřiště, plavecké bazény, aquacentrum, haly na fotbal, fitness centrum či lezecké stěny by uprostřed strahovské plošiny odděloval od rezidenční čtvrti bulvár s restauracemi. Na něm by vedla i cyklostezka a bruslařská dráha, která by končila na Ladronce. Ze smíchovského náměstí Kinských by vedla nová lanovka na Strahov.

Se zcela sportovním využitím Strahova bez rezidenčního bydlení počítá návrh ateliéru Sportovní projekty. Ten by stadion zachoval, hrací plocha by se však rozdělila na několik hřišť, sportovních hal a ploch s bazény. V okolí by kromě parku vzniklo i golfové hřiště.

Celý článek na iHNed.cz

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024