Cenu architektů má Šestka

Čtyři pražské stavby oslovily porotu letošní Grand Prix architektů. Líbila se například úprava zámeckého parku ve Ctěnicích nebo přestavba bytu v Hodkovičkách. A nejlepší pražská novostavba v posledním roce? Obchodní dům Šestka v Praze 6.
Hlavní foto

Tak rozhodla v úterý večer porota elitní architektonické soutěže Grand Prix 2007 a udělila hypermarketu v ulici K Letišti v Ruzyni třetí místo. Bylo to vůbec poprvé za čtrnáctiletou historii soutěže, kdy se jedné z hlavních cen dočkal hypermarket.

Porota ale ocenila právě to, že zbrusu nová Šestka se hypermarketu vůbec nepodobá a kvůli svým travnatým stěnám vypadá spíš jako kopec.
„Oceňujeme, že se autoři pokusili o odlišný koncept. Objekt z dálky připomíná spíš kopec než obvyklé bezměřítkové objekty obchodních center,“ píše se v hodnocení nejnovějšího pražského obchodního domu.

Šestku navrhli Milan Jirovec, Štěpán Valouch, Tomáš Machovský a Ondřej Tuček.

V rámci Grand Prix architektů se však neudělují ceny pouze novostavbám. Svého ocenění se dočkaly i nejlepší rekonstrukce, interiéry, krajinářská architektura a zahradní tvorba, drobná architektura a letos nově i urbanistické studie. 

Nejvíce tvůrců se tradičně přihlašuje do kategorie novostavba, ve které se v letošním ročníku sešlo přes čtyřicet budov. Nejlepší novostavba v celém Česku leží nedaleko Olomouce v ekologickém parku s malebným názvem Sluňákov. Dřevem obložená budova připomínající tvarem čepel hokejky je Centrem ekologických aktivit z dílny pěti mladých tvůrců. Dostala nejprestižnější ocenění, kterého se může nově dokončený dům v České republice dočkat, cenu Grand Prix architektů.

Letošní ročník prestižních cen byl přelomový. Zaprvé změnil své jméno. Už totiž nenese název Grand Prix obce architektů. ale je o slovo obce kratší. Je to kvůli tomu, že soutěž poprvé pořádají obě česká architektonická sdružení společně. Tedy Obec architektů po boku s Českou komorou architektů. Změnil se i systém nominování staveb. Nově může budovu či jiný objekt navrhnout do soutěže kdokoli z ulice, a nejen sám tvůrce, jak tomu bylo doposud. Ten však musí svou nominaci potvrdit.
„Do budoucna bychom chtěli vytvořit téměř čtyřsetčlennou odbornou akademii, která by stavby do soutěže navrhovala. Pro krásné budovy by se mohli vyslovit i běžní lidé, jimž by se stavby představovaly v televizi,“ popsal možnou budoucnost soutěže předseda Obce architektů Oleg Haman.
Organizátoři chtějí změnou pravidel vyřešit problém, že mnozí špičkoví architekti soutěž ignorují. „Mnohým je totiž nepříjemné nominovat sama sebe. Říkají tím vlastně o sobě, jak jsou dobří. Někdo to prostě nedokáže. Takhle je navrhne někdo jiný a oni to akorát odsouhlasí,“ řekl předseda České komory architektů Dalibor Borák.

*** Grand Prix architektů 2007

Kategorie novostavba
1. Centrum ekologických aktivit, Olomouc
2. Dům v lomu, Zlín
3. Šestka, Praha 6

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024