Na Vítězném náměstí bude nová víceúčelová budova

Na místě bývalého tržiště na Vítězném náměstí v Praze 6 by měla vzniknout nová víceúčelová budova. Její výstavbu zajistí firma, kterou založí radnice s finanční skupinou PPF.

Záměr dnes schválili zastupitelé šesté městské části. V nové budově by měly být různé obchody a služby a zejména kanceláře. Náklady se odhadují na miliardu korun.

Budova by mohla nabídnout zhruba 11.000 metrů čtverečních kancelářských ploch a 3000 metrů čtverečních plochy pro obchody a služby. V podzemních garážích by mohlo být 300 až 350 parkovacích stání.

Pozemek na Vítězném náměstí je jednou z posledních lukrativních parcel, kterou radnice Prahy 6 vlastní. Pro výstavbu budovy by jej poskytla do pronájmu. Výstavbu a následný provoz nové budovy by zajišťovala akciová společnost, v níž by Praha 6 měla podíl 45 procent, většinu by držela firma PPF.
"Městská část není developerský subjekt a nemá v úmyslu se jím stát," řekl místostarosta Jiří Fárek.

Praha 6 by vložila do společného podniku 65 milionu korun, PPF 79 milionů korun. Výstavba budovy by dále byla financována z bankovního úvěru. Šestá městská část by mohla v budoucnu koupit podíl PPF a stát se jediným vlastníkem objektu, nebo naopak. Možný by byl i společný prodej budovy. Další konkrétní kroky vedoucí k založení společného podniku by mělo vedení radnice projednat zhruba do poloviny příštího roku.

V minulosti radnice zvažovala výstavbu na pozemku jeho vložením do společného podniku. Partner by budovu postavil a její část převedl na úřad. Úvahy směřovaly k tomu, že by v ní mohla být nová radnice Prahy 6. Nynější záměr předpokládá, že radnice by mohla ovlivnit to, jak by byly prostory pro obchody a služby využity. 

(převzato z ČTK, autor. M. Burian)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024