EIA k paralelní dráze respektuje požadavky obyvatel

Stanovisko EIA k výstavbě nové vzletové a přistávací dráhy na letišti Praha Ruzyně vydané ministerstvem životního prostředí respektuje klíčové podmínky obyvatel okolních obcí. Především uzavření celého letiště v nočních hodinách je dobrou zprávou pro všechny, kteří žijí v pásmu nové paralelní dráhy a celé městské části. 

Hlavní foto

Městská část Praha 6 velmi aktivně vstupovala se svými podněty a s podněty obyvatel dotčených oblastí do procesu EIA po celou dobu přípravy posudku. Vedle řady připomínek zpracovaných při jednání s různými občanskými sdruženími podepsala Praha 6 s Letištěm Praha již před několika lety memorandum o spolupráci při dodržování ochrany životního prostředí a veřejného zdraví.

Samotná paralelní dráha a její provoz nebude mít sice přímý vliv na lokalitu Prahy 6. Městská část bude částečně dotčena navazujícím silničním a železničním spojením. Jsme proto rádi, že i tyto navazující aspekty vydaná EIA obsahuje a ochranná opatření jsou podmínkou kladného stanoviska,“ říká starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Největším úspěchem pro okolí letiště je uzavření celého letiště v nočních hodinách. Určitě to přispěje k zachování dobrého životního prostředí v celé oblasti,“ doplnil místostarosta Prahy 6 René Pekárek.

Městská část Prahy 6 vnímá rozvoj a rozšíření podniku Letiště Praha jako pozitivní krok. Podnik a k němu vázaní poskytovatelé služeb a subdodavatelé, jsou významní zaměstnavatelé v regionu. Letiště Praha je také klíčovým zdrojem daňových příjmů.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024