Střešovické slavnosti přilákaly stovky lidí

Tuto sobotu se konaly 1. Střešovické slavnosti, v rámci kterých starostka Marie Kousalíková slavnostně otevřela nově zrekonstruovanou ulici Nad Hradním vodojemem.

Hlavní foto

Historicky první Střešovické slavnosti vypukly v sobotu 8. září v pravé poledne.
V 15 hodin starostka slavnostně přestřihla pásku a symbolicky tak otevřela nově zrekonstruovanou ulici Nad Hradním vodojemem. Pro návštěvníky akce byl připraven bohatý doprovodný program a historické stánky s občerstvením. Občané také měli možnost zazvonit si na zvon Střešovické zvoničky. Slavnostní akt doprovázela výstava fotografií o starých Střešovicích.

Přípravné práce na rekonstrukci komunikace Nad Hradním vodojemem byly zahájeny již v roce 2006 zpracováním studie území. Čtyři roky pak zabrala postupná realizace podmiňujících staveb rekonstrukcí inženýrských sítí (vody, kanalizace a slaboproudých vedení). Samotná rekonstrukce trvala celkem 3 roky, z toho 360 dnů opravy komunikací. Dohromady bylo opraveno přibližně 950 m komunikací, tj. 4.750 m2. Na každých 2,5 m2 vozovky připadla jedna tuna dlažby, tzn. že bylo položeno přibližně 1520 tun dlažby (vozovky). V maximální míře se využil stávající dlažební materiál včetně kamenných krajníků.

„V průběhu přípravy i vlastní realizace jsme řešení konzultovali s místními obyvateli a projekt podle jejich požadavků upravovali. Dnes ulici tvoří obytná zóna, tedy dopravně zklidněné území. Odpočinkový prostor s lavičkami vznikl na půdorysu bývalého domu č. 14, dominantou zde v budoucnu bude vysazená lípa srdčitá,“ vysvětluje starostka městské části Praha 6 Marie Kousalíková.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024