Ladronka dostala svého patrona: Ocelového běžce

Volnočasový areál na Ladronce má novou dominantu. Od dnešního dne jej zdobí unikátní socha Ocelový běžec. Čtyřmetrovou plastiku má Praha 6 bezplatně zapůjčenou na rok a půl.

Hlavní foto

O nápadu umístit na pláň na Vypichu hodnotné výtvarné dílo, které by se mohlo stát symbolem areálu volného času, uvažovala Praha 6 již delší dobu. Díky zapůjčení sochy si nyní má možnost tento nápad ověřit, vyzkoušet jeho fungování přímo na místě a seznámit se s reakcemi veřejnosti.

 

Dílo stojí při Bělohorské ulici kousek od křižovatky Vypich a je viditelné již z dálky.  „Praha 6 je umění nakloněna a nebojí se experimentovat ve veřejném prostoru, do kterého přináší nové prvky. Myslím si, že umístění běžce přímo k běžecké a bruslařské dráze je ideální. Třeba se stane novým orientačním bodem pro srazy a lidé se začnou scházet právě u běžce,“ říká Jakub Stárek, místostarosta pro veřejný prostor.

Autorem plastiky je sochař Michal Gabriel. „Z výběru místa mám velkou radost. Břevnovskou pláň dobře znám, dětství jsem prožil na Břevnově a chodívali jsme sem s rodiči na procházky, takže jsem tu doma,“ svěřil se sochař s tím, že dílo bylo koncipováno právě pro volnou krajinu. Plastika Ocelový běžec váží dvě a půl tuny a je zhotovena z ocelových plátů na obdobném principu jako 3D tisk. Vrstvy, které se na sebe postupně skládají, pak vytváří chtěný výtvarný detail. Vrstevnice na povrchu sochy zajímavým způsobem pracují se světlem, které dokáží odrážet, i když přímo nesvítí slunce.

 Praha 6 má sochu zapůjčenou do konce června příštího roku na základě smlouvy o bezplatné výpůjčce. Městská část uhradila pouze jednosměrnou dopravu a zaplatí také pojištění díla.

 Michal Gabriel není pro šestkové obyvatele neznámým umělcem. Jeho Bronzoví koně zdobí Šabachův park v Dejvicích. Je také autorem pomníku Strom vědění, věnovaný vynálezci Otto Wichterlemu, který stojí na Petřinách před budovou Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. V Parku Hadovka je jeho dílo Cesta součástí venkovní galerie výtvarných děl skupiny Tvrdohlaví. Naposledy mohla veřejnost obdivovat Asteroid, objekt vytvořený obdobnou technologií jako běžec. Ten měla městská část zapůjčený k výročí 100 let městské části a umístila jej na Vítězné náměstí.

Fotogalerii z instalace sochy najdete ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024