Obvodní soud se bude definitivně stěhovat

Obvodní soud pro Prahu 6, který sídlí v budově šestkové radnice, čeká stěhování. Výpověď z těchto prostor dostal sice soud od úřadu již k 31. prosinci 2006, nedokázal však najít jiné vhodné prostory. Nyní je jisté, že od 1. listopadu budou prostory v budově radnice Prahy 6 vyklizeny.
Hlavní foto

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa slíbil, že bude tolerovat soud v budově radnice až do prázdnin. Termín stěhování se pak posunul ještě jednou - do září. Nyní je s konečnou platností jisté, že od 1. listopadu budou prostory v budově radnice Prahy 6, které využíval soud, vyklizeny. K výpovědi se městská část rozhodla po té, co jí nestačí kapacita vlastní radnice.

„Tím, jak se nám rozrůstá agenda, budeme potřebovat více místa pro úřad,“ sdělila jeho tajemnice Lenka Pokorná. Dodala, že paradoxně si městská část naopak pronajímá jiné prostory například v ulici V. P. Čkalova, kam si lidé chodí pro pasy a občanské průkazy, nebo v ulici Jugoslávských Partyzánů, kde si vyřizují sociální záležitosti. Obvodní soud sídlil v budově radnice od roku 1993, radnice mu mohla dát s tříměsíčním předstihem výpověď kdykoliv bez udání důvodu.

„Chtěl bych starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi poděkovat za vstřícný přístup, který se týkal posunutí definitivního termínu vystěhování Obvodního soudu pro Prahu 6 z objektu v ul. Jilemnického. Poslední posunutí termínu stěhování soudu až do konce října oceňuji nejen já, ale i vedení Ministerstva spravedlnosti, které náhradní prostory pro Obvodní soud pro Prahu 6 zajišťuje,“ sdělil předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.
„Nové sídlo pro soud se nám dlouho nedařilo najít. Při hledání nám pomáhala i radnice Prahy 6,“ sdělil předseda Obvodního soudu pro Prahu 6 Dimitrije Dohčevič, který doufá, že si více než třicet soudců po stěhování polepší.

Harmonogram stěhování soudu bude nastaven v takových intervalech, že v průběhu října bude probíhat migrace výpočetní techniky, přenos dat, vlastní stěhování mobiliáře a fyzické přemístění osob. Nejpozději k 31. říjnu dojde k řádnému předání prostor užívaných soudem.

Budova radnice, která má vchod z ulice Československé armády, bude nově sloužit výhradně účelům úřadu. Navíc ji čeká kompletní rekonstrukce, která skončí počátkem roku 2009. Opravy se dotknou také prostor po obvodním soudu, který uvolní čtyři patra levého křídla budovy v Jilemnického ulici.

Místo v Legerově ulici, kde bude od 1. listopadu Obvodní soud pro Prahu 6 fungovat, je jen dočasným řešením. „Je to nyní finančně nejvýhodnější varianta,“ vysvětlila mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Dlouhodobé řešení pro umístění Obvodního soudu pro Prahu 6 se bude hledat dál. „Vyřešit by se to mělo v nejbližších letech,“ dodala Kuncová.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024