Soutěž "MŠ Červený vrch"

V návaznosti na soutěžní podmínky schválené Radou MČ Praha 6, usnesením č. 946/19 ze dne 29. 10. 2019, proběhla otevřená jednokolová anonymní architektonická soutěž o návrh.

Předmětem soutěže byl návrh a zpracování architektonického řešení novovstavby MŠ Červený vrch vyčleněním plochy z areálu ZŠ Červený vrch na adrese Alžírská 680, Praha 6. Řešené území se nachází na části pozemku parc. č. 1281/275 v k. ú. Vokovice.

Předmětem soutěže bylo vymezit oplocený areál MŠ o rozloze přibližně 3000 m2, navrhnout na něm 4 třídní mateřskou školu včetně související zahrady a vyřešit návaznosti na vymezené části areálu ZŠ Červený vrch. Předpokládaná hodnota investice činí 50 mil. Kč bez DPH. Součástí předmětu soutěže byl ideový návrh úprav navazující vymezené části území areálu ZŠ Červený vrch.

Na ceny a odměny byla v souladu se schválenými soutěžními podmínkami určena celková částka ve výši 500.000 Kč. V řádné lhůtě do 6. 1. 2020 obdržel Odbor územního rozvoje 21 návrhů. Porotou navržené rozdělení cen a potvrzení pořadí návrhů v této soutěži bylo schváleno Radou městské části Praha 6 usnesením č. 1304/20 ze dne 3. 3. 2020.

 

Pořadí návrhů:

1. cena - 230.000 Kč - návrh č. 13 - re:architekti studio, s.r.o. / Ing. arch. Michal Kuzemenský, Ing. arch. David Pavlišta, MgA. Ondřej Synek, Ing. arch. Jan Vlach, Ing. arch. Jiří Žid
 

2. cena - 140.000 Kč - návrh č. 10 - archiw studio, s.r.o. / Ing. arch. Jakub Wyderka
 

3. cena - 90.000 Kč - návrh č. 19 - Ing. arch. Helena Hexnarová, Ph.D.
 

odměna - 40.000 Kč - návrh č. 14 - PROJEKTIL ARCHITEKTI, s.r.o. / Ing. arch. Adam Halíř, Ing. Ondřej Hofmeister
 

 

Komentář poroty k vítěznému návrhu:

Porota z urbanistického hlediska ocenila dobré umístění objektu, které zajišťuje velkou a kvalitní zahradu a dobrou vazba na parter ulice Africká. Dobře byla také vyčleněna velikost areálu. Porota ocenila taktéž řešení parkování, naopak mírně vytkla nedořešené zásobování související MŠ. Z funkčního a energetického hladiska porota pochválila tvarovou jednoduchost a kompaktní objem, celkově byl energetický koncept vyhodnocen jako velmi vhodný. Porota vyzdvihla prvek zimní zahrady, umožňující rozšíření využitelné plochy, který je zároveň funkčním prvkem energetické koncepce, stejně jako optimalizovaná velikost i umístění oken. Z hlediska funkčního se jedná o kompaktní a přehledné uspořádání vnitřní dispozice. Porota také pochválila variabilní konstrukční systém. Porota se jednoznačně shodla, že se jedná o celkově kvalitní architektonické řešení.

Doporučení poroty vyhlašovateli:

Vyřešit vazbu objektu vzhledem k zásobování vedlejší MŠ, případně napojení na areál ZŠ. Dořešit umístění kuchyně s denním osvětlením.

 

 

Jménem Městské části Praha 6 děkujeme všem soutěžícím za účast v soutěži.

Výstava soutěžních návrhů bude probíhat od května 2020
 

v prostorách Galerie Chodba ve 3. patře budovy úřadu městské části Praha 6,

Československé armády 23, Praha 6.