O příspěvek na doučování požádalo přes 300 dětí

Radnice se na jaře rozhodla pomoci rodičům deváťáků s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy a nabídla jim příspěvek dva tisíce korun na přípravné kurzy, zkoušky nanečisto, přípravu na talentovky a podobně. Městská část na tento program vyčlenila ve svém rozpočtu jeden milion korun.

Hlavní foto

Rodiče deváťáků s trvalým pobytem v Praze 6, kteří zároveň navštěvují školu zřizovanou městskou částí, mohli žádat přes portál aktivnimesto.cz až o dva tisíce korun, které byly rozdělené do čtyř splátek po 500 korunách. Na radnici se sešlo celkem 324 žádostí. Podporu využilo 311 dětí, z toho 82 procent v plné výši, zbytek ho použil jen částečně. Z alokované částky se tak vyčerpala polovina, přesně 524 000 korun.

Nejpopulárnější aktivitou, na kterou rodiče peníze použili, byly Přijímačky nanečisto 2024 To dáš! na Střední škole gastronomické a hotelové. Tam směřovalo 142 500 korun. Radnice připravuje stejnou podporu i na další školní rok, ovšem s několika úpravami.

„Projekt bychom chtěli vyhlásit už na začátku školního roku, což by mělo omezit komplikace se zpětným proplácením. Také uvažujeme, že peníze rozdělíme nikoli na čtyři částky, ale na dvě po tisícikorunách, protože počet uživatelů, kteří ho letos použili na více než dvě aktivity, byl mizivý,“ vysvětluje místostarostka pro oblast školství Mariana Čapková.

Související články

O pobyt dětí v mateřských školách v průběhu léta je stabilně velký zájem. Proto se v tomto roce radnice rozhodla vyzkoušet pilotní projekt – běžný provoz v mateřské škole Antonína Čermáka. Cílem je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi řeší, a to kam s dětmi, když nemám dovolenou a nemám dostatek finančních prostředků.

Celý článek 12. 7. 2024