Žvýkačky balte do papíru, odpadky neházejte na zem

„Doma si žvýkačku ani odpadky na zem také neházíte. Po zdi si doma nečmáráte.“ To jsou jedny z motivů nové kampaně za lepší čistotu veřejných prostranství, kterou v červenci spustila radnice.

Hlavní foto

„Všichni si přejeme, abychom se nejen v soukromí za dveřmi svých příbytků, ale v celé čtvrti cítili jako doma. Aby bylo v naší městské části čisto, útulno a nabízela nám dostatek hezkých míst k běžnému životu a příležitostí k odpočinku. A to jak aktivní formou sportování, tak klidnější, jakou jsou třeba procházky po parcích,“  vysvětluje zástupce starosty Prahy 6 Jan Záruba. Snahou je motivovat samotné obyvatele Prahy 6 a vybídnout je k zodpovědnosti a většímu podílu na péči o společná prostranství. Program má příhodný název: Tady jsme doma.

Radnice se nyní snaží své ambice na čistotu naplnit výchovou a motivací lidí, zejména mládeže. „Málokdo si uvědomuje, jak nákladné je očištění chodníku od nalepené žvýkačky. Musíme použít speciální chemický a čistící program, u kterého údržba pouhého metru čtverečního chodníku stojí kolem 1500 korun. Pro údržbu větších oblastí se pak částky vyšplhají do milionů,“ vysvětluje Záruba. Radnice nyní nechala nainstalovat na několika místech v Praze 6 automaty na speciální papírky na likvidaci žvýkaček. „Jde mimochodem o světově velmi úspěšný český patent. Do papírků se žvýkačka za balí a poté od hodí do koše. Automaty jsou v Bille v ulici Jugoslávských partyzánů, na poliklinice Pod Marjánkou nebo ve dvoraně budovy radnice,“ sdělil Záruba. Instalace jednoho zařízení přišla na dvacet tisíc korun. Praha 6 nemálo peněz investuje také do nákupu kontejnerů nebo stojanů s pytlíky na psí exkrementy. Lidé se tedy podle Záruby nemohou na absenci takových pomůcek vymlouvat. „Psí exkrementy je již možno odhazovat do běžných košů a jejich sběr majitelům usnadňují speciální sáčky na takřka 400 stojanech. Je to maličkost, ale všichni z vlastní zkušenosti víme, že v některých situacích může být více než významná,“ doplnil Záruba.

Radnice chce programem „Tady jsme doma“ zaujmout. V provozu jsou také samostatné internetové stránky www.tadyjsmedoma.cz, stejně tak i facebookový profil projektu. Na nich lidé naleznou mapu, na které si mohou najít seznamy dětských hřišť včetně vybavení, sportoviště pro seniory, v mapě si mohou ne chat zobrazit parky, louky, kde se dají venčit psi, místa se stojany se sáčky na psí exkrementy nebo nádoby na separovaný odpad, sběrné dvory i stojany na žvýkačkové papírky. Také zde naleznou všechny informace o celém projektu. 

Po stránce péče o čistotu Praha 6 patří dlouhodobě mezi nejlepší pražské městské části. Podle místostarosty Záruby ale radnice investuje do údržby a úklidových programů nejvíce prostředků. „Praha 6 má velké plochy zeleně, kulturních, sportovních či odpočinkových míst. O všechna prostranství se snažíme pečovat a zachovávat je ve stavu, který umožňuje lidem jejich neomezenou návštěvu,“ říká. Už vloni vyčlenila radnice na péči o čistotu částku více než 100 milionů korun. Ta se každým rokem zvyšuje.

Staň se fanouškem Tady jsme doma!

Videoreportáž ZDE

Související články