Stanovisko k aktuální situaci při výstavbě tunelu Blanka

Dnes ráno zasedl krizový štáb Prahy 6, který řešil situaci kolem propadu půdy při stavbě tunelu Blanka.

  1. Dnes v ranních hodinách proběhla porada vedení radnice a zástupců Integrovaného záchranného systému na území Prahy 6 ( Policie ČR, Hasičský záchranný sbor HMP  a  Městské policie) se zástupci stavby Městského okruhu, resp. jeho části na území Prahy 6.
  2. Zástupce stavby informoval o proběhlé situaci a návrhu dalšího postupu prací na stavbě Městského okruhu po včerejší noční události, jejímž důsledkem byl propad terénu do prostoru severního tunelu MO v lokalitě mezi ulicí Na Brusnici a Prašným mostem. Propad je v místech, kde se nevyskytuje žádná obytná ani jiná budova a nedochází k ohrožení komunikací. Na základě této skutečnosti byla zastavena stavba, příčiny nehody vyšetřuje Báňský úřad. K dokončení obou komunikačních tunelů zbývá cca 75, resp.100 m a trasa je vedena územím bez jakékoli zástavby a přístupu veřejnosti.
  3. Na základě uvedených skutečností vedení radnice konstatuje, že stavbu Městského okruhu považuje i nadále za klíčovou stavbu pro řešení dopravy na městské části, nicméně nelze připustit v souvislosti s její výstavbou ohrožení životů ani majetku.
  4. Považujeme za správné, že došlo k zastavení důlní činnosti do doby vyšetření příčin nehody a konstatujeme, že hlavní autoritou pro stanovení dalšího postupu je a  musí být Báňský úřad, od kterého očekáváme, že stanoví takový postup, že již k dalším nehodám nebude docházet.
  5. Věříme, že dojde k velmi rychlému vyšetření příčin včerejší nehody a vyvození konkrétní zodpovědnosti. S výsledky vyšetřování bude následně seznámena veřejnost.
  6. Věříme, že i přes včerejší nehodu se brzy nalezne takové řešení, které na jednu stranu eliminuje rizika a na druhou stranu umožní dokončení stavby, která je klíčová pro další rozvoj dopravní infrastruktury na území Městské části Praha 6.

Související články

Vedení Středočeského kraje se ohradilo proti návrhu Prahy 6, která plánuje ve spolupráci s hlavním městem, TSK, Ropidem a policií zavést opatření pro preferenci městské hromadné dopravy s cílem eliminovat dopravní zátěž, která vychází z nadměrné individuální automobilové dopravy přijíždějící ze Středočeského kraje.

Celý článek29. 4. 2024

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024