Praha 6 uctila památku Josefa Balabána v den výročí jeho popravy

Za účasti představitelů městské části, senátu, zástupců armády i hostů z řad rodin pozůstalých se 3. října odehrál v jízdárně ruzyňských kasáren pietní akt u příležitosti výročí popravení generálmajora Josefa Balabána, velitele odbojové skupiny Tři králové, a dalších představitelů Obrany národa, Ladislava Preiningera, a. g. Josefa Bílého, Hugo Vojty.

Hlavní foto

Pietním aktem v areálu ruzyňských kasáren Praha 6 zahájila novou tradici připomínající osobnost Josefa Balabána a jeho spolubojovníků, kteří zde byli popraveni nacisty na podzim roku 1941. „Připomínáme si jejich odvahu a oběť, kterou přinesli v boji proti nacistickému útlaku. Tito muži se stali symbolem nezdolnosti a odhodlání bránit svobodu a hodnoty našeho národa. V dnešní době, kdy válečné konflikty znovu otřásají světem, je obzvlášť důležité připomínat si oběti těch, kteří položili svůj život za svobodu a nezávislost. Jejich příklad ukazuje na nesmyslnost válek jako prostředku řešení konfliktů a na význam odvahy, obětavosti a solidarity v těžkých časech,“ uvedl v projevu starosta Prahy 6 Jakub Stárek.

 Generálmajor Josef Balabán je jednou z nejvýznamnějších osobností československého domácího protifašistického odboje. Na domě ve Studentské ulici, kde byl 22. dubna 1941 velitel legendární odbojové skupiny Tři králové zatčen gestapem, je umístěna pamětní deska, a každý rok zde městská část organizovala pietní akt. Protože jde o místo rušné a k uctění památky se všemi armádními poctami trochu nedůstojné, rozhodla Praha 6 o přesunu místa i času. Nově se bude každoročně konat ve vojenském areálu kasáren v Ruzyni, kde docházelo po příchodu Reinharda Heydricha do protektorátu v září 1941 k popravám vedoucích představitelů domácího odboje. Slavnostního obřadu se zúčastnili též zástupci velvyslanectví Slovenska a Československé obce legionářské a Vojenského historického ústavu, které má zrekonstruovanou jízdárnu ve správě.

Fotogalerie

Související články

Holokaust Romů a Sintů za druhé světové války připomíná na Starém náměstí v Ruzyni dočasná instalace uměleckého díla Hlava Nemtudomky. Umělecký objekt obohatí na půl roku veřejný prostor a přispěje k důstojnému vyjádření respektu a připomenutí těchto téměř zapomenutých obětí.

Celý článek 12. 3. 2024

Setkání Maxe van der Stoela s tehdejším mluvčím Charty 77 Janem Patočkou v březnu 1977 připomíná pomník znázorňující stín stromu a rozkvetlé krokusy. V parku, který nese jméno tehdejšího nizozemského ministra zahraničí, si starosta Prahy 6 Jakub Stárek a velvyslanec Nizozemského království Daan Huisinga společně připomenuli tuto historicky významnou událost a položili květinové dary.

Celý článek 24. 3. 2023