Dřevěná socha na Starém náměstí připomíná romský holocaust

Holokaust Romů a Sintů za druhé světové války připomíná na Starém náměstí v Ruzyni dočasná instalace uměleckého díla Hlava Nemtudomky. Umělecký objekt obohatí na půl roku veřejný prostor a přispěje k důstojnému vyjádření respektu a připomenutí těchto téměř zapomenutých obětí.

Hlavní foto

Tragickou událost stejně jako vloni připomněl pietní akt pořádaný městskou částí z iniciativy radního Petra Palackého ve spolupráci s Centrem Romů a Sintů v Praze. Květiny u dočasného památníku položili poslanec parlamentu a radní Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina, radní pro životní prostředí Petr Palacký a radní pro sociální oblast Marián Hošek.

Socha byla v parku u Starého náměstí instalována u příležitosti 81. výročí transportu romského obyvatelstva českých zemí z Ruzyně do Auschwitz II-Birkenau. Celé rodiny byly tehdy před svou deportací do vyhlazovacího tábora v Osvětimi shromážděny právě v areálu tehdejší donucovací pracovny v Ruzyni v bezprostřední blízkosti současného parku. Transport deportoval do vyhlazovacích táborů přes 600 osob.

 Dřevěná socha s názvem Hlava Nemtudomky je vítězným dílem druhého ročníku umělecké studentské soutěže Emílie Machálkové a Karla Holomka, která je od roku 2018 pravidelně vyhlašována na vysokých školách uměleckého směru společností Živá paměť. Ležící hlava je vytvořena z opalovaného topolového a olšového dřeva. Její autor Jakub Brázda takto ztvárnil hrdinu z romské pohádky o Nemtudomkovi. „Má připomínat část romské kultury, a sice romské příběhy, které nejsou i přes jejich kvalitní a kreativní obsah veřejnosti příliš známé. Mým záměrem bylo vyjádřit pietní dojem a projevit úctu k přeživším holocaustu Romů a Sintů,“ uvedl student.

 

Areál donucovací pracovny v Ruzyni byl shromažďovacím místem pro první hromadný transport Romů a Sintů žijících v české části protektorátu. Jejich cesta směřovala do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau (česky vžité jako Osvětim-Březinka) v březnu 1943. Šlo o 642 mužů, žen a dětí. Z donucovací pracovny bylo v letech 1942–1943 dále deportováno do koncentračního tábora Auschwitz I více než 120 dalších Romů a Sintů.

Naprostá většina těchto osob podlehla nelidským životním podmínkám a krutému zacházení ze strany personálu osvětimského tábora, nebo byla zavražděna přímo v plynových komorách.

Související články