Nejen broučci Zdeňka Podhůrského v Galerii Skleňák

Přijměte pozvání do světa večerníčků. Prosincová expozice v Galerii Skleňák je zasvěcena světu pohádek.

Hlavní foto

Z výloh Skleněného paláce si mohou kolemjdoucí připomenout postavičky legendárních večerníčků, jako jsou Broučci, Birlibán, Neználkovy příhody a mnoho dalších. Jde o unikátní výstavní expozici, která je průřezem tvorbou architekta Zdeňka Podhůrského (1920–1981), jednoho z našich největších a nejtalentovanějších výtvarníků.  

Loutky byly velkou láskou Zdeňka Podhůrského. Zanechal po sobě stovku různých vyrobených prototypů hraček a loutek – divadelních loutek a dekorací, které se staly součástí mnoha oblíbených pohádek, filmů a her. Spolu s Josefem Skupou a Jiřím Trnkou patřili mezi nejvýznamnější loutkaře 40. až 80. let minulého století. „Fenomén české loutky má velký kulturní a historický význam a považuji za důležité připomínat si skutečnost, že jsme byli považováni v minulém století za jednu z loutkařských velmocí. Troufám si říci, že v současném světě vlády médií a elektroniky je obzvláště důležité navázat na tradiční pohádkové příběhy a snažit se udržet jejich odkaz. Přála bych si, abych touto výstavou přispěla alespoň málem k prohloubení zájmu našich dětí o hodnoty českého kulturního dědictví,“ uvedla radní Eva Smutná, která má na starosti gesci výstavnictví.  

 

Ať vás v krásném předvánočním čase tato pohádková výstava zahřeje u srdce. Za výlohami Skleněného paláce si ji můžete prohlédnout až do 10. ledna.

 

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023