Šestka je dobrá adresa s vysokou kvalitou života

Praha 6 má velmi dobré jméno. S kvalitou života je zde spokojeno až neobvykle mnoho lidí. Už méně lidí si myslí, že se kvalita života v posledních deseti letech zlepšila. To jsou některé ze závěrů dotazníkového šetření, které proběhlo počátkem léta při tvorbě nové strategie rozvoje Prahy 6.

Hlavní foto

Dotazníky od 20. června do 2. srpna vyplnilo 2671 lidí, z toho 84 % obyvatel městské části. Výsledky ukázaly také další zajímavosti ohledně hodnocení spokojenosti s životem na Šestce a vybraných témat.

Spokojenost s kvalitou života na Praze 6 vyjádřilo 87 % respondentů dotazníku, což je v porovnání s dotazníky realizovanými v jiných městech nezvykle vysoké číslo. Ještě více respondentů (89 %) si myslí, že má Praha 6 dobrou image. Už jen 38 % respondentů si ale myslí, že se kvalita života v Praze 6 za posledních 10 let výrazně zlepšila (29 % si myslí opak, 33 % neví).

„Dlouhodobě tvrdím, že Šestka je prostě nejlepší a jak je vidět, nejsem sám. Potvrdili to i obyvatelé Prahy 6 v dotazníkovém šetření. Na druhé straně jsme díky tomu získali i informace o tom, co je potřeba zlepšit a budeme na tom usilovně pracovat. Každopádně chci poděkovat všem občanům Prahy 6, kteří se do šetření zapojili,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Dotazník se zaměřil také na hodnocení vybraných oblastí a služeb. Nejlépe například byly hodnoceny zelené plochy ve městě (82 % pozitivních odpovědí), veřejná doprava (81 %), místní gastronomie (61 %) a veřejná prostranství (60 %). Nejhůře naopak respondenti hodnotili nabídku městských bytů (7 % spokojenost) a nebytových prostor (9 %). Jen o něco lépe byla hodnocena dostupnost bydlení (11 % spokojenost).

Lidé se v dotazníku vyjadřovali podrobněji zvlášť k některým k tématům. Například v oblasti životního prostředí respondenti hodnotí pozitivněji dostatek zeleně a péči o ni (76 %, resp. 68 % spokojenost), hůře adaptaci na změnu klimatu (27 % spojenost). Podrobněji se věnovali také otázkám vzdělávání, kvalitě veřejného prostoru, pohybu po městě nebo parkování.

A co podle dotazníků lidé považují za důležitá témata pro rozvoj Prahy 6? Když mohli vybírat maximálně 5 z 15 definovaných oblastí, nejčastější volbou byla péče o veřejný prostor (téma označilo 45 % respondentů), základní školy (43 %) a péče o životní prostředí (40 %).

„Výsledky dotazníkového šetření nám ukazují oblasti, na které je potřeba se zaměřit. Pokud bych pohled místních shrnul do několika klíčových slov, tak Prahu 6 vnímají jako klidnou, zelenou a bezpečnou městskou část. Je to pro nás jeden ze zásadních podkladů, který se dále promítne do dalších procesů spjatých s tvorbou Strategie rozvoje,“ říká místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop.

Dotazníky a výsledky šetření jsou jedním z důležitých vstupů při tvorbě strategie rozvoje městské části s výhledem do dalších let. Poslouží také jako podklad pro diskuzi vedení města, politiků, odborníků a dalších sezvaných hostů na pracovních skupinách, které se uskuteční v následujících týdnech.

S výsledky dotazníků se můžete seznámit dopodrobna, zpráva s detailními informacemi je zveřejněná na www.lepsi6.cz, kde také najdete jiné zajímavosti o tvorbě strategie a další zajímavý obsah.

Strategie rozvoje nastaví priority a klíčové projekty rozvoje městské části do dalších let. Tvorba strategie za přispění vás, obyvatel i návštěvníků Prahy 6, stejně jako odborníků a osobností, bude probíhat ještě několik dalších měsíců. O dalším vývoji a zajímavostech vás budeme průběžně informovat.            

Související články

Praha 6 bude v roce 2024 podle rozpočtu schváleného zastupiteli hospodařit s příjmy ve výši 1,076 miliardy korun, na investice zapojí prostředky vytvořené v minulých letech ve výši 500 milionů korun. Celkové výdaje jsou plánované ve výši 1,577 miliardy korun. Na investice půjde 646 milionů.  

Celý článek 2. 1. 2024

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek 19. 9. 2023