Návrat trolejbusů na Hanspaulku

Záměr Elektrifikace autobusových linek na levém břehu Vltavy schválila již v roce 2020 Rada hl. m. Prahy i představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy. Záměr zahrnoval projekční přípravu linek 131 (Hradčanská – Bořislavka), 137 (Na Knížecí – U Waltrovky), 176 (Karlovo náměstí – Stadion Strahov) a 191 (Na Knížecí – Letiště). Aktuálně je v řešení elektrifikace linky č. 131 z Hradčanské na Bořislavku.

Hlavní foto

Všechny uvedené linky jsou provozovány ve zvláště terénně náročných podmínkách, kdy se na jejich trasách nachází řada výrazných stoupání a klesání. Na třech linkách byly již v minulosti v provozu nasazeny trolejbusy. 

Na těchto linkách je vysoká intenzita autobusové dopravy, a tím pádem i spotřeba fosilních paliv. Trasy jsou vedeny z velké části poměrně hustou rezidenční zástavbou městských částí Praha 5, 6 a 13, okrajově i Prahy 2. Nasazením trolejbusů dojde nejen k výraznému poklesu emisní zátěže, ale také ke zlepšení hlukových parametrů provozu.

Počátkem července zahájil Dopravní a energetický stavební úřad řízení na elektrifikaci autobusových linek na levém břehu Vltavy, konkrétně se jedná o linku 131.

Odkaz na úřední desku MČ Praha 6: Vyrozumění o zahájení řízení - stan.: Povolení záměru "Elektrifikace autobus. linek - levý břeh" | Praha 6

Kompletní informace k projektu trolejbusu jsou zveřejněny na webových stránkách dopravního podniku, kde jsme zažádali o rozšíření informací i o výkresy.

V souvislosti s rekodifikací stavebního práva došlo k významným změnám v kompetencích dotčených úřadů na úseku státní správy. Předmětnou stavbu tedy nově povoluje centrální Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) v pozici nového speciálního úřadu, který aktuálně povoluje klíčové stavby dopravní a energetické infrastruktury. Z hlediska dopravy potom byla bez náhrady zrušena kompetence vydání závazného stanoviska místně příslušného odboru dopravy, z hlediska životního prostředí vydává pro tento typ stavby jednotné environmentální stanovisko Magistrát hl. m. Prahy. Stavba je tedy z hlediska výkonu přenesené působnosti povolována ve smyslu nového stavebního zákona zcela mimo odbory zařazené pod Úřad městské části Praha 6.

Protože vnímáme, že projekt Magistrátu hl. m. Prahy a Dopravního podniku hl. m. Prahy spočívající v elektrifikaci linky 131 vzbuzuje řadu otázek, připravujeme na toto téma setkání s občany, které se uskuteční 7. srpna, od 17 hodin v budově radnice MČ Praha 6 v 6. patře (Československé armády 23). Na setkání budou přítomni radní pro dopravu MČ Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro životní prostředí a klima Petr Palacký a projektový manažer Dopravního podniku hl. m. Prahy Michal Andelek.

zahájení řízení elektrifikace autobusových linek linka 131.pdf

Související články

Od poloviny do konce června měli občané možnost zapojit se do online ankety týkající se uvažovaných změn v dopravním režimu v části ulice Nad Hradním vodojemem mezi křížením s ulicemi Na Petřinách a Pod Bateriemi. 

Celý článek 21. 8. 2024

Rádi byste se pohybovali nejen po Praze 6 bezpečně na kole, ale nejste si zcela jistí? Městská část Praha 6 ve spolupráci se spolkem AutoMat pro vás připravila akci s názvem Nebojíme se cyklopruhů.

Celý článek 12. 8. 2024