Muzeum MHD bude mít výstavní halu pro historické autobusy

Dopravní podnik hl. m. Prahy zahájil výstavbu nové výstavní haly pro historické autobusy a silniční pracovní vozidla ze sbírek Muzea MHD. Hala bude součástí muzea ve střešovické vozovně a veřejnosti se otevře na podzim roku 2025.

Hlavní foto

„Praha má jedinečnou a rozsáhlou sbírku historických vozidel městské dopravy, Proto je důležité v ní pokračovat a zachraňovat vozidla, která postupně končí v provozu, což vyžaduje nové prostory. Jsme rádi, že se počítá i se zázemím pro návštěvníky, včetně přednáškového sálu, kde mohou probíhat v budoucnu i akce ve spolupráci s Prahou 6,“ uvedl při slavnostním zahájení stavby Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu městské části Praha 6.

Hala bude mít dvě patra a kapacitu pro 16 vozidel. Pro dopravní podnik ji postaví společnost OHLA ŽS za 122,45 milionů korun, výstavba potrvá celkem 20 měsíců. Nová hala bude stát na dolním dvoře vozovny, v doposud nevyužívaném prostoru mezi původní historickou halou, budovou měnírny a ulicí Na Ořechovce, kde bude zapuštěna do klesajícího svahu. Otevření haly pro veřejnost se předpokládá v září 2025.

Důvodem pro stavbu haly pro autobusy je fakt, že kvůli protipožárním předpisům nelze naftová nebo benzínová vozidla vystavovat v původních halách vozovny a samotná expozice je o tuto významnou část historie pražské veřejné dopravy ochuzena. Vozy jsou dočasně odstaveny v garážích DPP na Klíčově, v Hostivaři a v Řepích.

Stavba haly nebude jedinou investicí do rozvoje muzea. „Chystáme také rekonstrukci a přestavbu vstupního objektu vozovny, kde plánujeme vybudovat důstojné návštěvnické centrum se zázemím pro turisty čekající na jízdy historickými vozy. Na 11. koleji bude do budoucna nová expozice metra, na 13. koleji bude mít své místo stávající vůz lanové dráhy na Petřín a expozice bude rozšířena i do zadní části třetí haly vozovny, která dlouhodobě sloužila jako depozitář,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP

„Muzeum MHD DPP ve vozovně Střešovice v loňském roce navštívil rekordní počet návštěvníků, bezmála 33 tisíc. Obliba pražského Muzea MHD roste a dává smysl investovat do jeho rozvoje,“ doplnil Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Praha pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Muzeum MHD sídlící v první a druhé hale vozovny Střešovice je stále v provozu o sobotách, nedělích a svátcích a návštěvníci si tak mohou prohlédnout sbírku přibližně 40 vozidel od 19. století do současnosti včetně národní kulturní památky – vozu 200, tzv. primátorské tramvaje z roku 1900. 

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024