SMRT BEZDOMOVCE - POLICISTA ZASAHUJÍCÍ NA HRADČANSKÉ DOSTANE ODMĚNU

Praha, 23. 7. 2014 – Rada městské části Praha 6 dnes schválila mimořádnou odměnu deset tisíc korun pro policistu, který jako jeden z prvních zasahoval u pondělního napadení bezdomovce na Hradčanské. Po útoku bezdomovec zemřel, agresor z místa utekl. Policie po útočníkovi pátrala několik hodin.

Hlavní foto

„Takovéto brutální napadení nemá v Praze 6 obdoby. Kolik stojí lidský život? Smrt kvůli 350 korunám je mimořádnou ukázkou lidského hyenismu. Zásah policisty dokazuje, že je práce policie potřebná a nenahraditelná. Bezpečnost občanů je prioritou a ve spolupráci s policií uděláme vše pro to, aby se podobné útoky nemohly dále opakovat,“ řekl Jan Záruba, místostarosta Prahy 6.

Policista ráno v pondělí 21. července 2014 na cestě do práce poskytl po incidentu na Hradčanské napadenému muži jako jeden z prvních pomoc. Ještě před odvozením muže záchrankou od něj policista zjistil podstatné informace, které vedly ještě ten den k dopadení nebezpečného pachatele.

ČTK - http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/policie-obvinila-muze-z-utoku-na-bezdomovce-hrozi-mu-az-16-let/1104731

22. 7. 2014

Praha - Policie dopadla muže podezřelého z útoku, po kterém v pondělí zemřel bezdomovec v blízkosti tramvajové zastávky Hradčanská v Praze 6. Údajného útočníka obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí mu osm až 16 let vězení. Motivem útoku byl dluh ve výši 350 korun, řekl dnes novinářům vedoucí pražského oddělení loupeží Jiří Zábrodský.

Čtyřiatřicetiletého muže zadrželi kriminalisté v pondělí odpoledne v pražských Nebušicích. Policisté podle Zábrodského k identifikaci pachatele získali několik tipů z komunity lidí bez domova. Společně s městskými policisty pátrali po squattech a různých večerkách. Podezřelého našli ve vybydleném domě zhruba devět hodin po činu.

Podezřelý byl při zatýkání vůči policistům agresivní. "Než přijela zásahová jednotka, šel proti policistům s nožem v ruce, tak jej zpacifikovali," popsal zásah Zábrodský. Útočníka podle něj později poznali svědci napadení na policejní služebně.

Podle Zábrodského jde o alkoholika, který je mezi lidmi bez domova známý pod předívkou "Fanny". Podezřelý se přiznal k tomu, že bezdomovce "profackoval". K brutálnímu útoku se prý nepřiznal. O jeho vzetí do vazby bude rozhodovat soud.

Muž má bohatou trestní minulost. Od roku 1997 byl celkem sedmkrát soudně trestaný nejen za majetkovou, ale i násilnou trestnou činnost. Na svědomí má trestné činy jako výtržnictví, loupeže, ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování nebo krádeže vloupáním do objektů.

Bezdomovec nepřežil agresivní útok pěstmi a kopanci. "Pachatel vyskakoval a kolenem nebo případně loktem do něj narážel, mlátil ho pěstmi a podobně," popsal Zábrodský. Podle předběžných výsledků soudní pitvy zemřel v důsledku vážného poranění vnitřních orgánů. Podle Zábrodského krvácel do břicha.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Fotografie: Policejní deník - http://policejnidenik.cz/

Související články