A2+ #121: Funeral Marching Band, Jena Jang

experimental, alternativa

Hlavní foto

Funeral Marching Band (SK/CZ/FI/HU/BR)

Skladatel a saxofonista Miroslav Tóth se specializuje na současnou, improvizovanou, filmovou či elektroakustickou kompozici. Je členem kapel Shibuya Motors, Thisnis, Frozen Wigwam nebo Funeral Marching Band. Jako saxofonista, extenzivní zpěvák či soundpaintingový dirigent se zaměřuje na volnou improvizaci, na hudbu s přesahem do grafických partitur a také na otevřená díla. Vytvořil hudbu k několika celovečerním filmům. Pravidelně spolupracuje např. s Ivanem Ostrochovským nebo Robertem Kirchhoffem.

Funeral Marching Band je aluzí na pohřební a vojenské písně ze střední Evropy.
„Když jsem dával dohromady první podobu kapely, inspiroval mě Liberation Music Orchestra, jenomže já jsem si představoval pohřeb kočky v Gabčíkově, když je francouzští vojáci v době první světové války všechny pochytali a snědli a ne Che Guevaru. Někdy se mi zdá, že momentálně v Maďarsku stačí říct, že hrajeme pohřební písně a Maďaři si hned přijdou poslechnout, jak zní expresivní pohřeb, protože se mnozí tak politicky cítí – pochovaní zaživa rozmáhající se diktaturou.“

Funeral Marching band založili začátkem roku 2016 Miroslav Tóth a Gergely Kovács jako reakci na odkaz spojování současné hudby s různorodými žánry, jaké známe z tvorby Mauricia Kagela, Music Liberation Orchestra nebo Franka Zappy. Vytvořili žánr smutečního free, který si abstraktně pohrává s aluzemi na historicky “poletující” smuteční melodie. Amalgam Tóthových písní je směsí vlivů vojenské a zádušní hudby z prostředí střední Evropy. Forma suity je interpretovaná hráči, kteří jsou aktivními interprety současné, volně improvizované, jazzové, lidové a klezmer hudby.

Jena Jang (KR)

Jena Jang je korejská audiovizuální umělkyně žijící v Praze. Zajímá ji zvukové vyprávění a jeho vizualizace v duchovní rovině, které vytváří speciální technikou, a tak se její vokální improvizace pohybuje od zpěvu, broukání až po křik, který se zaměřuje na očistu, odstranění negativity a její přeměnu v lehkost. 

Jena Jang kombinuje starobylé umělecké tradice se současným vyjadřováním a zkoumá inovativní léčebné metody. Pomocí multimediálních uměleckých prostředků, včetně vokální a taneční improvizace, DIY syntezátorů, ozvučování ručně vytvářených objektů a živelných vizuálních efektů, vytváří živá umělecká díla, která překračují hranice a zabývají se traumaty z minulosti a podporují emocionální uzdravení.

A2+

A2+ je hudební série kulturního čtrnáctideníku A2, která se zaměřuje na okrajové či pomezní oblasti současné hudby, zejména na experimentální přístupy, volnou improvizaci, nejrůznější hybridní projevy i subverzivní vpády na území popu.

Podobné akce