Výstava My a ti druzí od Jarmily Štukové

Výstava fotografií oceňované fotoreportérky a dokumentaristky 7. června – 20. října 2024

PO–PÁ 8:00–21:00 (středa zavřeno)

SO–Ne 9:00

Hlavní foto

O Výstavě

Výstava s názvem My a ti druzí představuje výběr díla fotoreportérky a dokumentaristky Jarmily Štukové, který návštěvníky přenese do šesti částí světa, jako je Afrika, Blízký východ či jižní Asie. V každé oblasti fotografie řeší jiné téma, jako je bezpečný vývoj dětí, masivní odlesňování nebo sebemrzačení jako ochrana před sexuálním násilím. Každý snímek přináší hluboký příběh, který nutí k přemítání. Zároveň však i v těch nejtemnějších tématech hledá autorka naději pro budoucnost.  

Unikátní prostor Artia Jarmila Štuková se svým týmem využívá k tomu, aby divákům umožnila různé pohledy, nečekaná spojení a překvapivé dopady na zobrazovaný svět lidí jako nedělitelný celek. Výtvarné pojetí zároveň každému návštěvníkovi pomůže vstřebat komplexitu problémů a jejich osobní prožitek. Autenticita, empatie a hluboká reportážní zkušenost autorky ověnčené množstvím českých (13 ocenění v různých kategorií Czech Press Photo) i mezinárodních ocenění (The Mono Awards či Annual Photography Awards) jsou toho garantem.

Do příběhů, které fotografie zachycují, téměř doslova vtahují texty reportéra a zahraničního zpravodaje Jakuba Szántó. Fotografické instalace společně s autorkou vytvořil Pavel Morávek. Kurátorkou výstavy je Alžběta Krajčíková.

Jedná se o druhou výstavu, kterou v letošním roce uvádí Artium v rámci cyklu Linie odvahy, jenž prezentuje domácí autorky z přelomu generace x a y, již etablované na české umělecké scéně. Po sochařce Veronice Psotkové dostává prostor Jarmila Štuková a i ona se vyjadřuje k důležitým společenským tématům, jež chce sdílet. Třetí autorkou, jejíž výstava je plánována na podzim je Lenka Falušiová. 

 

O Autorce

Jarmila Štuková (*1979) vystudovala pražskou DAMU (Divadelní fakultu Akademie múzických umění). Po absolutoriu ji ale zlákala odlišná cesta reportážní fotografie a dokumentární tvorby. Dvě dekády se soustřeďuje na nelehká témata válečných konfliktů, bídy a sociálního napětí. V minulosti se věnovala mapování dětské prostituce v Etiopii, dopadům ničivého zemětřesení na Haiti, kyselinovým útokům v Indii, násilí na ženách v Afghánistánu či válce proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Zvláště posledním tématem se v terénu systematicky zabývá od roku 2014. Vedle frontových linií fotografovala a natáčela v uprchlických táborech, nemocnicích a zpustošených městech.  

Je také autorkou fotografií z oceňované knihy Ten druhý život, která zobrazuje vojáky na zahraničních misích. Spolupracovala na mnoha sociálních televizních dokumentech, například Ženy v zemi Tálibánu, Iráčanky, Nezlomené či S mámou v base. V roce 2023 uvedla do kin časosběrný dokumentární film Moje nová tvář o ženě, která přežila kyselinový útok.  

Současně se podílí na řadě kampaní, které se věnují životu paralympioniků, případně upozorňují na nebezpečí a léčbu popálenin. Je třináctinásobnou držitelkou různých kategorií Czech Press Photo. Její fotografické soubory uspěly také v zahraničních fotografických soutěžích – například The Mono Awards či Annual Photography Awards.   

 

O prostoru

Artium je místem inspirace, umění a setkávání. Již třetím rokem vdechuje umělecký život Bořislavce a obohacuje kulturní život celé Prahy 6. Propojuje různé kulturní aktivity, které veřejnosti nabízí zdarma či za benefiční vstupné. Vedle výstav současných českých autorů se zde pravidelně pořádají koncerty a další akce. Artium je místem, které spojuje umění všech žánrů a které chce svět umění přiblížit všem.

Podobné akce