S.R.P.R., Chór vážskych muzikantov (SK)

alternative rock

Hlavní foto

Sdružení rodičů a přátel ropy

Sdružení rodičů a přátel RoPy, zkráceně též SRPR či RoPa (podle křestních jmen obou zakladatelů kapely) je pražská alternativní kapela, fungující od roku 1993. Její hudba je ovlivněna post-punkem i art-rockem, ale čerpá i z psychedelického rocku a hudební avantgardy jako byli například hudebníci z okruhu Rock In Opposition. Personálně je spřízněná se soubory OTK a Janota 1935.

Zhudebňuje téměř bezvýhradně sarkastickou poezii svého frontmana Romana Nerudy a staví na kontrastech zvuků kláves a souhry dvou dechařů.

Skupina vydala čtyři oficiální a dvě neoficiální alba.

Chór vážskych muzikantov (SK)

Chór vážských muzikantů, známý také jako CHVM, je slovenská undergroundová skupina, která byla v 80. letech 20. století hlavní představitelkou trenčínské hudební scény. Skupina následně ovlivnila a dodnes ji respektují veškeré slovenské undergroundové a alternativní skupiny – Bez ladu a skladu počínaje a např. Karpatskými chrbáty zdaleka nekonče. Navzdory svému alternativnímu charakteru má za sebou vystoupení na největších slovenských festivalech jako Bažant Pohoda nebo Hodokvas, a společně si zahráli i spolu se svými milovanými legendami The Stranglers.

Kapela vydala okolo dvaceti alb a i po více než čtyřiceti letech existence je stále aktivní.

Podobné akce