Znovuzrozené Dukle se i přes prohru tleskalo

Na profesionální fotbal na Julisce čekali fanoušci Dukly Praha přes deset let. A v sobotu se jejich přání konečně vyplnilo. Dukla ve své obnovené premiéře ve 2. lize hostila favorita z Opavy, přišlo se na ni podívat téměř 1500 diváků.
Hlavní foto

I přes prohru 1:2 se domácím tleskalo za bojovný výkon. „Je před námi ještě spousta práce. I přesto jsem po průběhu utkání optimistou, věřím, že jsme na správné cestě,“ zhodnotil zápas trenér Günter Bittengel.

Utkání předcházel slavnostní výkop, který obstaraly dvě legendy Dukly: symbolický akt znovuzahájení profesionálního fotbalu na Julisce rozehráli Ivo Viktor a Jan Fiala. Dukla, která skládala tým po odkoupení ligy od Jakubčovic na poslední chvíli, nastoupila proti zkušenějšímu týmu z Opavy nebojácně a celý první poločas působila jistěji. Jenže paradoxně brzy inkasovala: hosté se ujali vedení už v 5. minutě, kdy po samostatné akci skóroval Milan Halaška. Srovnat mohl ve 20. minutě Adam, jenže jeho penaltu vyrazil brankář Opavy. „Naši prohru dnes způsobily nevyužité šance. Měli jsme jich v utkání hodně,“ soudil Bittengel. Útočník Dukly Adam však své zaváhání napravil dvě minuty před koncem poločasu, kdy dorazil Bergerovu střelu.

„První poločas byl z naší strany profesorský, Dukla nás předčila v nasazení a důrazu,“ přiznal trenér Opavy Jiří Neček.

Také do druhého poločasu vstoupila Dukla sebevědomě, jenže už po deseti minutách hry dal vítěznou branku zápasu hostující Matula – a hráči domácího celku začali chybovat a panikařit. Nedostatek zkušeností se projevil hlavně při zakončení: Michal a Svatonský byli sami před brankářem Opavy, ale ani jeden neuspěl. „Opava měla na rozdíl od nás mužstvo pohromadě delší dobu a trenér nemusel zasahovat do sestavy tolik jako my,“ uvedl trenér domácích Günter Bittengel. K tomu navíc přičtěte první ligou protřelého Milana Bartesku v záloze hostů. „Jeho zkušenosti nám výrazně pomohly: na konci podržel míč a hodně platný byl i v defenzivě,“ pochvaloval si Neček. Bittengel si ještě jednou povzdechl nad mizernou koncovkou Dukly. „Obranná čtveřice pracovala dobře a bude se ještě zlepšovat. Škoda těch šancí,“ uvedl trenér.

(podle MFD, autor O.Eisner)

Související články