Sportovní areál na Ořechovce dostane elegantní klubovnu

Areál tenisových kurtů na Macharově náměstí dostane novou klubovnu. Moderní prosklená dřevostavba nahradí buňky, které léta hyzdily centrum Ořechovky a v minulosti sloužily jako ubytovna.

Hlavní foto

„Dnes symbolicky zahajujeme jednu významnou etapu proměny Ořechovky. Nevzhlednou ubytovnu, která byla léta trnem v oku místním, odvezou bagry. Na jejím místě postavíme elegantní klubovnu, která vkusně doplní architektonickou hodnotu zahradního města. Sloužit bude jako dosud chybějící zázemí pro sportoviště a nabídne možnost posezení a občerstvení,“ uvedl starosta Jakub Stárek. Společně s architekty z ateliéru Pavla Hniličky, předsedou tenisového klubu a místopředsedou TJ Tatran Střešovice Evženem Jarošem a dodavatelem stavby poklepal základní kámen budoucího objektu.

Proměnu Macharova náměstí připravila městská část Praha 6 po společných debatách s místními obyvateli a spolky. Poté, co v roce 2019 definitivně padl ambiciózní nápad předchozího vedení radnice na celkovou rekonstrukci náměstí, se přistoupilo pouze k dílčím úpravám. Ty spočívají primárně v odstranění nepovolené stavby a umístění nové klubovny. „Buňky byly s postavené v roce 1985 na poslední spartakiádu jako ubytovna, ta se od roku 2015 nevyužívá. O doplnění chybějícího zázemí jsme léta usilovali a jsme moc rádi, že se to konečně podaří,“ komentoval zahájení rekonstrukce Evžen Jaroš.

Jednopatrová budova se zelenou střechou vzniká podle studie z atelieru architekta Pavla Hniličky. Tento návrh také získal podporu mezi místními.  Dřevostavba poskytne díky proskleným stěnám výhled na tenisové kurty i na sousedící ulici. V objektu bude klubovna, technické zázemí a místo pro drobné občerstvení. Přístupná bude i střecha. Podsklepená část bude celá patřit sportovcům, kteří zde najdou šatny i sprchy.

Stavba klubového zázemí by měla trvat zhruba rok. Objekt následně převezme TJ Tatran Střešovice, který pozemek pod bývalou ubytovnou za účelem rekonstrukce přenechal městské části. Náklady na realizaci projektu jsou 51 milionů korun.

Související články