Šest pochoutek Prahy 6 v soutěži

Praha 6 se účastní soutěže Jak chutná Praha se svým produktem Šest pochoutek Prahy 6. Ten dokáže podráždit chuťové pohárky dobrotami, které se k Praze 6 vztahují. Cílem soutěže je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila.

Hlavní foto

Lahodné Hanspaulské víno připomíná vinice, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, chuťovkou je Ovenecký sýr s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce.

Coby hlavní chod je možné servírovat Střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí, a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí.

K masu lze zakousnout propečený Vořechovský rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé Šestce. Celé se to zapijí Klášterním pivem. Sladkou tečku mohou představovat Petřinské buchty se speciální voňavou náplní.

"Ke správnému gurmánskému zážitku nepatří pouze chuť a vzhled samotných dobrot, ale také práce personálu. Jinými slovy: Nejde pouze o to, co jíme, ale také od koho to jíme," zdůvodňuje s nadsázkou mluvčí Prahy 6 Martin Šalek existenci dvou typických zástupců městské části v roli obsluhujícího personálu. "Pro správnou konzumaci Šesti pochoutek Prahy 6 je proto ideální, když pochoutky servíruje stevardka a mnich. Praha 6 má totiž dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter," dodává.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila. Až do konce března může každý zaslat recepty z dob, kdy byla v Praze nejběžnější ryba losos a candát a na talířích nechyběli šneci nebo chřest.

Soutěž chce znovuobjevit jídla, která se úplně vytratila z českých kuchařek a pomalu se vytrácejí i z našich pamětí. Soutěž pořádá Pražská informační služba, Pražský kulinářský institut a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Menu Prahy 6

Aperitiv
Hanspaulské víno

Předkrm
Ovenecký sýr

Hlavní jídlo
Střešovický talián, Vořechovský rohlík, Klášterní pivo

Dezert
Petřinské buchty

Do soutěže Jak chutná Praha přihlásila Praha 6 polovinu ze svých šesti pochoutek - Petřinské buchty, Ovenecký sýr a Střešovické taliány. U těchto tří pochutin je totiž možné předpokládat, že si je každý může vyzkoušet podle receptu vyrobit a ochutnat i ve svém domácím prostředí. Kompletní sada Šesti pochoutek Prahy 6 i se stánkem a stylově oblečeným personálem bude k vidění, resp. k ochutnání při slavnostech Na Slamníku a při Čarodějnicích na Ladronce. V jednání je také zastoupení při farmářských trzích na Vítězném náměstí.

(s využitím podkladů Pražské informační služby, http://www.praguewelcome.cz)

Související články

Až do poloviny listopadu budou mít návštěvníci možnost si před Píseckou bránou prohlédnout výstavu Praha 6 legionářská, která se sem přesouvá z Vítězného náměstí a bude doplněna interiérovou výstavou (PO)ZAPOMENUTÍ LEGIONÁŘI, na níž volně navazuje. Praha 6 tak chce uctít výročí založení Československa a zároveň přimět obyvatele Prahy 6 k zamyšlení, zda by si některé ulice nezasloužily, aby se jim vrátil původní název, který vzdával hold hrdinům první světové války a legionářům.

 

Celý článek 18. 10. 2024

Břevnovský klášter a jeho okolí o víkendu zachvátí posvícenská zábava. Oblíbené pouťové atrakce doplní staročeská vesnička se stánky s řemeslnými výrobky a zásadní roli bude hrát také posvícenské občerstvení a bohatý kulturní program. Po celou dobu posvícení jsou přístupné prostory Břevnovského kláštera.

Celý článek 2. 10. 2024