Šest pochoutek Prahy 6

Praha 6 se bude podobně jako další evropská města a regiony prezentovat na doprovodné „kulturně-gastronomické akci“ v rámci summitu evropských měst a regionů.
Hlavní foto

Akce Ochutnejte Evropu se koná jako doprovodná akce summitu v centru Prahy na Václavském a Staroměstském náměstí a v ulici Na Příkopech.

Jednotlivé regiony se na stáncích budou prezentovat svými typickými kulinářskými specialitkami, které je charakterizují od 5. do 7. března denně od 10 – 22 hodin.

Návštěvníkům a obyvatelům města se chce Praha představit nejen jako historická a kulturní metropole, ale také ukázat Pražanům kulturu a různorodost jednotlivých států a regionů Evropské unie.

Praha 6 nezůstane pozadu a podráždit chuťové pohárky návštěvníků hodlá dobrotami, které se k Praze 6 vztahují.
U stánku se bude nabízet „hanspaulské víno“ jako připomínku vinic, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, a „ovenecký sýr“ s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce. Coby hlavní chod jsou připraveny střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. „Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí,“ vysvětluje řezník Hudera, jehož podnik výrobu taliánů v devadesátých letech obnovil. K masu návštěvníci zakousnou propečený rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé šestce, a zapijí ho klášterním pivem. Sladkou tečku budou představovat petřinské buchty se speciální voňavou náplní.

Dobroty u stánku budou lidem servírovat letuška a mnich. „U stánků s ochutnávkami mají obsluhovat krojovaní zástupci regionu. Městské části Prahy samozřejmě nemají žádné kroje, Praha 6 má však dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter. Proto nás zastoupí mnich a stevardka,“ vysvětluje tajemnice radnice Lenka Pokorná. Praha 6 tak bude směle konkurovat například belgickým pralinkám, holandským sýrům nebo bavorským klobáskám.


Menu Prahy 6

Aperitiv
Hanspaulské víno

Předkrm
Ovenecký sýr

Hlavní jídlo
Střešovický talián, Vořechovský rohlík, Klášterní pivo

Dezert
Petřinské buchty

 

Související články