Praha 6 se dohodla se státem na krátkodobé výpůjčce areálu zámku Veleslavín

Po opakovaných jednáních mezi zástupci Prahy 6 a českého státu prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) došlo k dohodě ohledně krátkodobé výpůjčky areálu zámku Veleslavín pro potřeby městské části.

Hlavní foto

Poté, co smlouvu schválí obě strany, dojde k předání areálu Praze 6 na období od června 2024 do srpna 2025. Hlavním cílem městské části je zpřístupnění areálu veřejnosti s možností konání akcí pro děti, komunitních aktivit nebo kulturních festivalů. Předcházet tomu bude příprava zanedbaného areálu pro bezpečný vstup veřejnosti.

„Otevřít Veleslavínský zámek veřejnosti je jedna z programových priorit této koalice. Tato část Prahy 6 postrádá své přirozené centrum a zámecký areál tuto funkci může plnit. Je škoda, že k dohodě se státem nedošlo dříve, ale je lepší pokusit se najít pro areál novou budoucnost nyní, než promarnit možná poslední šanci, jak ovlivnit, co se s Veleslavínským zámkem v budoucnu stane," říká statutární místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop.

Stát tímto krokem avizuje, že výhledově hodlá přistoupit k plánované dražbě areálu. Doba výpůjčky, po kterou bude areál přístupný veřejnosti, může být proto nakonec kratší.

„Naší hlavní prioritou je, hledat cesty a zvažovat všechny možnosti, jak co nejvíce pomoci tomu, aby zámek plnil veřejné funkce a současně nebyl další cennou chátrající památkou na území hlavního města Prahy,“ zdůrazňuje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Praha 6 nicméně získává čas, který chce využít pro hledání možného dlouhodobého řešení, jak památkově chráněný areál zámku získat a spolu s dalšími partnery umožnit přístup veřejnosti a udržet v něm veřejnou vybavenost. Dlouhodobě uvažovaný hlavní partner, pražský magistrát, od této možnosti na konci roku bohužel ustoupil. Městská část bude veřejnost postupně informovat o dalších krocích, které budou v souvislosti se zpřístupněním areálu zámku následovat.

 

 

Související články

Po třech týdnech od oficiálního převzetí správy zpřístupňuje městská část Prahy 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Slavnostní otevření se uskuteční 20. června v 17 hodin. Návštěvníci zde najdou místo k odpočinku, trávení volného času s dětmi a otevírá se tím i možnost pro pořádání akcí a kulturních festivalů nejen pro místní spolky.

 

Celý článek18. 6. 2024